2011. március 5., szombat

Kifli

Múltkor kinéztem Illéskrisznél ezt a kiflit, aztán láttam, hogy Moha is megcsinálta, és olyan szépek voltak mind a két helyen, hogy úgy döntöttem ma reggelire elkészítem. Nem bántam meg. :)

16 db az eredeti recept. Nekünk ez sok...így feleztem. Ez is sok... :))) 
Annyit variáltam még, a tésztába tettem sikért és 2 kiflibe sima vaj helyett a múltkor elkészített fűszervajat tettem.  

Bence azt mondja, hogy a "bolti morzsabomba kiflit magasan veri" :)

 

Hozzávalók 8 db kiflihez (ahogy én készítettem):

30 dkg finomliszt (BL 55)
1 evőkanál sikér
1 evőkanál burgonyapehely
0,5 dl tej
1,5 dl enyhe ásványvíz
0,5 dl olaj
fél teáskanál cukor
1 teáskanál só

kenéshez: kb 5 dkg puha vaj
tetejére: 1 tojássárgája

Az élesztőt langyos tejben, 1 mokkacukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót beleöntjük a keverő tálba és a dagasztófejjel kb 5 perc alatt megdagasztjuk. 
Lisztezett kelesztőtálba tesszük, tetejét is meglisztezzük és 1 órát meleg helyen pihentetjük, kb addig amíg a duplájára nem kel a tészta. 
Amikor megkelt 8 egyforma részre osztjuk (nekem darabonként 75 g lett). Lisztezett deszkán ovális formára nyújtjuk, a felső részét 5 helyen bevagdossuk, alsó részére pedig vajat kenünk. 


A vajas felöli résznél kezdve feltekerjük a tésztát úgy, hogy a vágott rész a kifli tetejére kerüljön. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a kifliket, letakarjuk, majd kb. 15-20 percet még pihentetjük és ezt követően bekenjük a tojás sárgájával.

Előmelegített, gőzös sütőben 180 fokon, kb 15-20 perc alatt elkészül.


6 megjegyzés:

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Istenien néz ki!
:-)

Bianka írta...

Fenséges lett

Panna írta...

Nagyon klasszak lettek! Jól látom, macik vannak a konyharuhán? Nagyon aranyos!

Illéskrisz Konyhája írta...

Örülök, hogy ilyen szépen sikerült! Nagyon guszták!

kriszti

Kati írta...

Minden elismerésem, nagyon szépek lettek.

Bence/Emoke írta...

Köszi Mindenkinek! :) Igen Panna, macis. Ez amúgy pelenka. :D (aldiból)