2012. május 1., kedd

Rozé zselé

A Rosalia és a Kifőztük közös játékot hírdetett rozé bor felhasználásával. Ez a zselékocka már régóta tervben van és ezzel a rozé borral azt kell mondjam nemcsak szép lett, de finom is. Akár pralinék egyik rétege vagy bonbonok tölteléke is lehet.


Hozzávalók 16 db-hoz:

2 lap zselatin
1 dkg pektin*
18 dkg kristálycukor 
2,25 dl száraz rozé bor 
(én egy félédes Portugiesischer Rosé 2010-es évjáratát használtam)
fél citrom leve
1 ek (kb. 5 dkg) glükózszirup**

forgatáshoz: kristálycukor
bevonáshoz: étcsokoládé + pici olaj



A zselatint beáztatjuk és félretesszük. A 10 x 10 cm-es sütőkeretet sütőpapírral kibéleljük. A pektint egy tálban elkeverjük 2,5 dkg cukorral. Egy kisebb lábasban 1,25 dl rozét felforralunk a citromlével és hozzáadjuk a pektin-cukor keverékét. Tovább kevergetve kb. 2 percig főzzük. 
A zselatint lecsöpögtetjük, kinyomkodjuk. A lábast levesszük a tűzről és hozzáverejük a zselatint. Az egészet áttöltjük a keverőtálba. 

 
A maradék cukrot a többi borral és a glükózsziruppal felforraljuk. Beleöntjük a keverőtálba és habverővel kb. 3 percig erősen keverjük. Mielőtt besűrűsödne beletöltjük a keretbe és mikor kicsit kihűlt tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. 


Dermedés után óvatosan körbevágjuk a keretet, kb. 16 db kockára vágjuk. Hűtőben tároljuk és  fogyasztás előtt a kristálycukrot kis tálkába öntjük és egyesével megforgatjuk benne a zselékockákat. 


Észrevétel: Nekem nem akart besűrűsödni, mivel fél édes rozét használtam száraz helyett. Minél édesebb a bor, annál kevésbé zselésedik!! Ezért visszamelegítettem és 1 evőkanál étkezési zselatinnal újra felforraltam és így több zselével szépen meg is dermedt a hűtőben.


Tipp: A zselékockákat olvasztott csokoládéba is márthatjuk. (szaloncukor májusban ;))

ötlet: Pralinék és Bonbonok


*pektin: Culinarisban beszerezhető

**glükózszirup: Ázsia Bt-ben beszerezhető vagy otthon sk elkészíthető - 7 dkg glükózt (szőlőcukrot) 3 cl vízzel gyenge tűzön forraljuk fel

Nincsenek megjegyzések: