2011. április 22., péntek

Amaretto ganache töltelékes húsvéti bonbonok

A töltelék a bonbontanfolyamról származik. Annyi különbséggel, hogy csökkentettem a hozzávalókat és ahogy az lenni szokott kifelejtettem a vajat. Bence szerint így még jobb is lett.

 
A nyuszis forma Bencémtől. Még egyszer köszönet érte...elsőre nem úgy reagáltam, ahogy kellett volna. :)
A polikarbonát tojás formáért köszönet Praliné Paradicsomnak, aki elhozta nekem. :)
Az ehető rézporért (ami csillog a tojáson) pedig köszönet Zitának,aki remélhetőleg mostanság nem fog elköltözni a mostani munkahelyéről... ;)

Hozzávalók: (kb 30 bonbonhoz)
40 g tejszín
30 g méz
200 g tejcsokoládé (jobb fajta)
40 g vaj
28 g amarettó 

Csokihüvelyhez kb. 20 dkg jó minőségű csokoládé (jelen esetben 81% belga csoki, Callebaut)

Először elkészítjük a tölteléket. A tejszínt a mézzel forraljuk össze és öntsük a csokoládéra. Hagyjuk 30 fokra lehűlni, majd a szobahőmérsékletű vajjal keverjük el és adjuk hozzá az amarettót. Hagyjuk kihűlni a tölteléket.

A csokoládét megolvasztom és temperálom  .Gyorsan dolgozzunk a temperált csokoládéval. Kb 5-10 msp alatt töltsük meg a polikarbonát formát. Húzzuk le a felesleget a spatulával, majd a forma egyik végét emeljük fel és ejtsük vissza  a munkalapra, hogy a felesleges légbubik kijöjjenek. Ezt követően fordítsuk meg a formát és folyassuk ki a felesleges csokoládét. Spatulával ismét húzzuk le majd fejjel lefelé tegyük egy zsírpapírra vagy egy tálra. Pár perc múlva tegyük a hűtőbe. Ha ügyesen temperáltunk a csokihüvelyeket az ujjunkkal is simán ki tudjuk venni a formából. 
A tölteléket nyomózsákba tesszük és a formákba töltjük. Ügyeljünk, hogy hagyjunk helyet a lezáráshoz. Amíg újratemperáljuk a csokoládét tegyük hűtőbe a formát. Amint kész a csokoládénk, a formára öntjük, a felesleget megint lehúzzuk. Ismét a hűtőbe tesszük. Alulról látszik, hogy szépen elválik a csokoládé a forma faláról. Egy zsírpapírra vagy tiszta munkalapra átfordítjuk a formát és szépen kipotyognak a  fényes, roppanós bonbonok. Ha netán mégse, akkor kicsit oda lehet csapni, ügyelve a többi bonbon épségére. :)

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörűek lettek

Panna írta...

Nagyon jók! :)) Igazi húsvét...

Így hát nem is marad más hátra, mint:
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!

Puszi

Erinacea írta...

Nagyon szuperek!!!!! :)

egycsipet írta...

Amarettos bonbon, ez kell(ene) nekem! :)))
Kellemes húsvétot nektek! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Boldog Húsvétét Kívánok Nektek! Fantasztikus, hogy milyen gyönyörű tojás bon-bonokat csináltál!!! nagyon tetszenek!!!

Gizi írta...

Csodálatosak a bonbonjaid!!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Emőke!
Nagyon szép, kellemes, pihenéssel teli Húsvéti Ünnepeket kívánok!

Kati írta...

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok nektek!

Bence/Emoke írta...

Gesztenye, Kati: kellemes ünnepeket Nektek is! :)