2011. január 13., csütörtök

Cukkinis lasagne (low carb) - Bence

A lasagne nagyon finom, laktató, de nem éppen fogyókúrás étel, mivel a tészta tele van szénhidráttal. Ugyanebből kifolyólag nem is túl kímélő étel, ha valaki érzékeny, a tésztától felfújódhat.  Szerencsére most van a szezonja a cukkininek, amivel remekül helyettesíthetjük a tésztát.

Sőt! nekem ez a változat jobban ízlett mint a tésztás. Emőkének pláne. 
A cukkininek nincs önálló íze, hanem  átveszi azé az ételét amibe belefőzi az ember.
És megfőzve/sütve állagra is nagyon hasonlít a tésztára.

Fotózni nehéz
Hozzávalók:

Fél kg darált hús (sertés vagy marha).
2 fej hagyma
1 répa
egy szelet zeller
3dl húsleves
1 tejföl
reszelt sajt


kb 5-6 kis cukkini (amelyiknek nem kell kikaparni a közepét mert nincs benne mag)

fél liter tej
4 ek vaj
4 púpozott ek liszt

fokhagymapor
görög zöldfűszerek (bazsalikom, oregano, kakukkfű)
szerecsendió
bors
paradicsomsűrítmény
víz


Húsragu:

Két fej hagymát apróra vágok, egy nagy répát,
és egy kevés zellert reszelek mellé, és elkezdem pirítani, majd rádobom a fél kg darált húst és addig pirítom amíg a hús már nem nyers.
Ekkor kb 3dl húsleves alaplét öntök hozzá, fokhagymaport, görög zöldfűszerek (bazsalikom, oregano, kakukkfű) és szerecsendió társaságában, továbbá nyomok bele egy nagy adag paradicsomsűrítményt. Öntök hozzá még némi vizet, csak hogy legyen ami elfőjön, és kb 30 percig rotyogtatom illetve aztán addig amíg lefő róla a víz, és sűrű masszát kapok.


Tejsodó:

 
4 kanál vajból és négy púpozott ek lisztből világos rántást készítek és felöntöm kb fél liter tejjel és összerottyantom. Teszek bele egy kis fiss őrölt borsot és sót. A végeredmény sűrű krémleves szerű lesz.


Cukkini:

A cukkiniket meghámozom zöldséghámozóval, és szintén a hámozóval lapos vékony csíkokra szeletem.

Rétegezés.

A sütő alját kikentem a tejsodóval, erre egy két réteg cukkini került (egyszer függőlegesen, egyszer vízszintesen lepakolva).
Ezt követően egy réteg húsos ragut kentem, amit megkentem egy réteg tejsodóval.
Erre jött még két réteg cukkini, és ismét ragu+sodó.
Felülre még egy réteg cukkinit tettem, amire a maradék tejsodót, és egy doboz tejfölt kentem. Pici sóval és fokhagymával megszórtam és vastagon beborítottam sajttal.
Addig sütöttem amíg a sajt szépen meg nem pirult.


A tepsi méretei miatt nekem ez most vékonyra sikerült, viszont a tálalásnál duplán vettem, így minden kiporciózott kocka közepére is került egy sült sajtréteg.



Emőkebá

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Fincsi lehet, nagyon szeretem a cukkinit

Névtelen írta...

Mekkora az a tepsi te nő :))

Emőke írta...

Bianka: tényleg finom volt! :)
A tepsi 35x25 cm-es :))) (

Nelli írta...

Az én kisebbikemnek ez tuti befutó lenne, mert cukkini található benne.:-) Viszem a recit.

Emoke írta...

Nelli: egészségetekre! Érdemes pulykából csinálni szerintem, mert az talán nem annyira zsíros :) - E.