Emőkének javasolta a dietetikus, én meg utánajártam, hogy lehet ezt otthon is elkészíteni. Azt olvastam, eredetileg a szegény emberek eledele volt, csak később vált népszerű fitness étellé. Ránézésre inkább a túróra hasonlít, - ilyen az eredeti is - a bolti változatot feltehetőleg azért préselik golyócskákká, hogy ne keverjük össze ránézésre a túróval. Végülis a fő különbség hogy a túróval ellentétben nem préseléssel csak csöpögtetéssel készül, így magasabb a tejsavó tartalma. Ha a bolti termékhez hasonlót szeretnénk csinálni, egy kis tejfölt, sót tegyünk hozzá. Kenyérre kenve vagy akár önmagában is tökéletes. Az indiai változata a paneer annyiban különbözik, hogy a végeredményt melegítve szétnyomják masszává, megsózzák és sajttömbbé préselik (egy adagot próbaképp be is raktam így a hűtőbe).
Nem olyan szabályosak a bogyók mint a bolti pakkban, de hát kézműves munka:)
Hozzávalók:
2liter valódi tej, nem tartós, nem pasztőrözött.
1-2 ek 20%-os ecet. + érzéssel bele is lehet löttyinteni ha nem akar elsőre szépen összeugrani.
Elkészítés:
A tejet felforralom, majd félrehúzom a tűzről, és hagyom hogy kicsit hűljön amíg kezd eltűnni a habja.
(Egyszer még amikor nagy habot eresztve forrt öntöttem az ecetet és a habos állag miatt túl apró szemcsésre esett össze, így a szűrő se fogott fel sokat és massza szerű lett az is ami maradt).
Ezután belelöttyintem az ecetet és kevergetem - és ahogy kezd hűlni szépen összeáll apró rögöcskékké, illetve
sárgás folyadékká. A folyamatot némi hideg víz hozzáadásával is gyorsíthatjuk, de csak ha már elindult a rögösödés. Ezt követően egy sűrű szűrőn leszűröm, hideg vízzel átöblítem, csöpögtetem és kész.
Ezzel a módszerrel lehet legjobban a valódi friss tejnek hazudott fehér löttyöket kiszűrni, mivel azokkal
a forralás és rengeteg tömény ecet után sem történik semmi! ( - két elvileg friss nem tartós tejjel is befürödtem már!!!)
Ezzel a módszerrel lehet legjobban a valódi friss tejnek hazudott fehér löttyöket kiszűrni, mivel azokkal
a forralás és rengeteg tömény ecet után sem történik semmi! ( - két elvileg friss nem tartós tejjel is befürödtem már!!!)
Az ecettől szétesik a forró tej apró golyócskákká.
Elég egy egyszerű szitán lecsöpögtetni, esetleg kicsit hideg vízzel átöblíteni.
5 megjegyzés:
2 liter tejből (Nyers, házi, zsíros tejet vettem direkt) - 40 dkg túró lett - töltöm bele az 5 %-os , biológiai erjesztésű borecetet, keverem ezerrel, semmi, semmi. Nah, ne finomkodjunk. Volt még otthon egy kupica rendes ecet, rögtön beindult tőle a csomósodás..... jó a recept, finom a végeredmény, köszi.
Mi köszönjük! :)
A sajttömb, ami szintén ebből készült, az nekem nagyon bejött! Szerintem legközelebb ízesítjük apróra vágott lilahagymával! Fotót nem készítettem, mert befaltam. :) - Emőke
Beastie: köszi az észrevételt, frissítem is a bejegyzést (én 20%-os ecetet használtam - borecetet amúgy is pazarlás, hiszen a végeredmény ízét nem befolyásolja, tekintve hogy ki lesz úgyis szűrve/mosva).
ezt a bejegyzést nem is láttam :)
Nekem azt mondta az angol tanárom, hogy ha külföldinek magyarázom as túrót mondjak nyugodtan cottage cheese-t. :)
mondjad csak :D tv-paprikán is úgy fordítják ;)
Megjegyzés küldése