2011. január 6., csütörtök

Amerikai pite

Apple Pie...és neeem, nem nyúlt bele senki. ;) 
Vettem még múltkor almát, de nagyon nem akart fogyni, gondoltam felhasználom gyorsan mielőtt megrohadna. Amerikai almás pite lett belőle vagy mi. :P



Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 tk só
2 ek cukor
25 dkg margarin vagy vaj
60-120 ml hideg víz

Töltelék: 
kb. 70-80 dkg alma
negyed csésze kristálycukor
negyed csésze barnacukor
1 ek citromlé
1 tk őrölt fahéj
negyed tk őrölt szerecsendió
negyed tk só

zabpehely
Tegyük a keverőtálba a lisztet, sót, cukrot, az olvasztott, de nem forró margarint/vajat és keverjük össze. Kb. 1 dl vizet öntöttem még hozzá. 
Ha már egy masszába állt, ne keverjük túl sokáig. Vegyük ketté, formázzunk belőle gombócot. Az egyik kicsit legyen nagyobb, hogy a tepsink szélére is tudjunk majd tenni belőle. Folpackba csomagoljuk be és amíg elkészítjük a tölteléket, addig tegyük a hűtőbe a tésztánkat.

Az almát pucoljuk meg, magházát vágjuk ki és az almákat szeleteljük fel vékony szeletekre. Keverjük össze a cukrokkal, fűszerekkel és hagyjuk kicsit állni, míg levet nem enged.

Közben a nagyobbik tésztánkat kinyútjuk - tepsitől függ - direkt ilyen kerek formát választottam és a kivajazott, lisztezett formába fektetjük, úgy hogy az oldalára is kerüljön tészta. A tésztát megszórjuk zabpehellyel. Erre pedig rárakosgatjuk a lecsepegtett almás keverékünket.


A kisebbik tésztával meg játszunk kicsit. Kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és egymás alatt-felett átfonjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 40-50 perc alatt megsütjük. (figyeljük majd a tetejét) Porcukorralsz tálaljuk.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Tényleg nagyon guszta