Gasztroblogger találkozó alkalmával Mandulasarok Noémi ajándékozott meg bennünket ezzel a csoda tortával. Nem volt kérdés, kb azonnal szerettem volna elkészíteni, de várni kellet pár napot Apukám születésnapjáig. :))
Persze az egészből majdnem nem lett semmi, a krémnek 2x futottam neki...majd reggel korán felkelve higgadtan tök egyszerűen megcsináltam. :))) Az ő receptjét ITT találjátok, én kibővítettem kicsit bonbonnal, fázisfotóval és tapasztalatokkal. :)
Amire figyelni kell:
- tojás legyen szobahőmérsékletű
- habtejszín hideg legyen (min. 12 órát álljon előtte hűtőben) - mert nem tudjuk felverni - ez volt az első hibám
- hideg legyen a cukorszirup
- hideg legyen (kb. 28 fokos) a felolvasztott csokoládé - ez rám nézve ciki, de nem hűtöttem le eléggé - ez volt a második hibám
- hideg legyen a tojásos hab
Mogyorós alap:
- 3 tojásfehérje
- 6 ek kristálycukor
- csipet só
- 200 g darált törökmogyoró
Tészta elkészítése:
- A tojásfehérjéket csipet sóval félkeményre verjük, majd apránként hozzáadagoljuk a cukrot és kemény habbá verjük.
- Belekeverjük a darált mogyorót és egy sütőpapírral bélelt (26 cm-s) tortaformában 160 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni.
- A kihűlt tésztából egy 18-20 cm-s karikát kivágunk és köré zsírpapírral bélelt tortaformát teszünk.
- A cukrot és a vizet forrástól számítva kb. 2-3 percig forralom, majd kihűtöm.
- 3 tojás sárgája
- 85 ml cukorszirup (90 g cukor - 90 ml víz)
- 150 g étcsokoládé (65%)
- 300 ml habtejszín
- A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom és félreteszem hűlni.
- A tojássárgákat gőz fölött, a cukorszirupot folyamatosan adagolva habosra keverjük, úgy hogy a tál félig benne legyen a vízben.
- Amint elég habos, (ne legyen majonézszerű, mert akkor már elrontottuk!) vegyük le és még verjük a habverővel kb. 5-7 percig, vagy amíg ki nem hűl. Hidegnek kell lennie!
- Ekkor hozzáöntjük a már kihűlt csokoládét, fakanállal elkeverjük.
- A minimum 12 órát hűtőben tárolt habtejszínt habbá verjük.
- Apránként hozzáadagoljuk a csokoládés krémehez, fakanállal óvatosan elkeverjük.
- Ráöntjük a mogyorós alapra és 3-4 órára hűtőbe tesszük /vagy egy éjszakára.
- A kapcsos tortaformát leszedjük, az oldalát és a tetejét durvára tört pirított mogyoróval, közepét reszelt csokoládéval megszórjuk.
- Díszítéshez: 2 kocka étcsokoládé (65%), kb. 5 dkg pirított durvára tört törökmogyoró
Bonbon (10db):
- töltelék. a kész mousse krémből pár evőkanál
- csokihüvelyhez: kb. 15 dkg étcsokoládé
- bronz ehető csillámpor
7 megjegyzés:
Szuper jó poszt lett! A torta meg isteni jól néz ki! :)
Hát igen! Csak sikerült elkészítened! Marha jól néz ki, irigykedem ismételten. Nemsokára szülinapom van! ;)
CSodás a torta, szívesen megkóstolnám! :)
Kedves Emőke!
Annyit szeretnék kérdezni, hogy miért nem azonnal 18-20-as formában sütöd? Miért kell 26-osban? Válaszod köszönöm :)
Nagyon guszta :) Gyönyörűek rajta a bonbonok :)
Simán csodás!:)
Noémi, Suncika, Okki, Vikvi, Roza: köszönöm!!! :)
Kedves Névtelen! Hogy lehessen rágcsálni valamit. :) Simán készítheted a nagyobb formában is. :)
Megjegyzés küldése