2012. február 5., vasárnap

Házi túró rudi

Pöttyös helyett szives. :)  Én most a zselatinos változatot készítettem, így könnyedebb, habosabb és krémesebb lett az állaga.
(De legközelebb kipróbálom préselve is, mert az eredeti is úgy készül - vagyis hagyom lecsöpögni a túrót egy éjszakán át és minimális tejfölt vagy annyit se teszek hozzá)
Bonbonozásom kezdetén elkészült, újrafotózásra várakozó Pöttyös Pont 2-t és a túrópálcikát vettem alapul (a régi képeken látható, milyen béna is voltam bonbonozás/fotózás terén ;)).

Low carb változatban is készíthető, xilittel, diétás ritter csokival bevonva.


Hozzávalók: (9db)

250 g túró
2,5 ek tejföl
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2 ek H.Rozi zselatin
fél dl víz

bevonáshoz: 200 g étcsokoládé (53%)

A túrót, tejfölt, cukrokat, citromhéjat késes darálóba tesszük és összedaráljuk. 
Tetszés szerint ízesíthetjük.


Így néz ki összekeverve:


A 2 ek zselatint fél dl vízben épp csak feloldjuk és hozzákeverjük a túrós masszához.
Kb. 5-10 percre hűtőbe tesszük, hogy picit megdermedjen a híg massza.


Utána áttörjük és kb. 2 teáskanálnyi túró teszük egy 20x20 cm-s folpackra.
A folpack segítségével megformázzuk a rudikat.


9 db kb. 10 cm hosszúságú rudi lett a fenti mennyiségből.
Hűtőbe tesszük kb. 1-2 órára.


A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
A rudik végeit levágjuk egyenesre.



Sütőpapírra kenjünk rudi hosszúságú csokicsíkokat, amelyekre ráhelyezzük a hideg rudikat.
Utána ráöntjük a csokit, esetleg egy ecsettel elkenjük és hűtőbe tesszük dermedésig. 
(Nem lesz sima a teteje, bár próbálkoztam! Duplán csokizni meg nem érdemes, akkor túl vastag lesz a csoki)
Miután megdermed egy sniccer segítségével levágjuk a rudik oldaláról a felesleges csokoládét.

7 megjegyzés:

babette írta...

Hú de jó! Már kerestem a jó recit! Mentve!

Bence/Emoke írta...

:) Nekem nem volt elég édes (de Bence szerint így volt jó, mert a csoki sem volt keserű)
A csokizós rész az elég macera!! MEg nem is lett olyan szép :))

Anazar írta...

De jó! Nagyon csinosak!!

Ibcsi írta...

biztos fincsi!!

Nelli írta...

Finom lehet Emőke!Túró rudi tortát már sütöttem, hasonló lehet.:)

Szabina Miholecz írta...

Nem dermedt meg a túró, így nem tudtam megformázni a rudikat, az egész a kukába landolt.

Emoke írta...

Szia Szabina. Nem tudom mi történt, de már többen is elkészítették, köztünk én is, többször is. Nem volt ilyen gond. Sajnálom. üdv. Emőke