Közeledik a Valentin nap...brrrrrrr...már a hideg is kiráz. De sebaj... :) Alkotási kedv az van. Így készült el ez a szív is, csokiból! Hozzá csináltam csokidíszt is. Az ötletet Varga Gábor Gourmandia c. könyvéből merítettem.
A művelet egyszerű, bár gyorsan kell dolgozni. :)
1. Vegyünk elő egy transzferfóliát (Tortissimo.hu), egy vonalzót, sniccert, vágópadot.
(természetesen elég egy vonalzó és egy olló is)
2. Vágjunk 10 db 10x2 cm-es csíkokat a transzferfóliából.
3. Olvasszunk fel és temperáljunk 10 dkg étcsokoládét.
Majd egyesével épp csak mártsuk meg a fóliát a csokoládéban.
A felesleget spatulával húzzuk le (kb. 2 mm-es réteg legyen)
4. Gyorsan dolgozzunk, mert a csokoládé hamar dermed.
Amint elkezd sűrűsödni a csokoládé, a a fólia két végét ragasszuk össze és formázzuk csepp alakúra.
5. A kész cseppeket tegyük hűtőbe és várjuk meg míg megdermed (kb. 10-15 perc)
Utána húzzuk le a transzferfóliát és a minta átolvad a csokira.
MOUSSE: Nigella intstant chocolate mousse
Kicsit lecsökkentettem Nigella mennyiségét... :) Persze még így is érdemes duplázni a lenti mennyiséget, mert eteti magát. :) /Praliné Zsuzsi is pillecukros mousse-t szokott használni bonbonokba/
20 g apróra darabolt pillecukor
40 g apróra tördelt tejcsokoládé
10 g vaj
7,5 ml langyos víz
75 ml előre behűtött habtejszín (lehet többet is beletenni, akkor habosabb lesz)
Egy lábasba tesszük a pillecukrot, csokit, vajat, vizet és kis lángon, figyelve arra, hogy ne égessük le, homogénre keverjük.
A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a csokoládékrémhez.
Beletöltjük a csokicseppekbe és miután megdermedt fogyasztható.
13 megjegyzés:
Nigellának imádom ezt a pillecukros csokihabját. Ilyen cuki csokiköntösben meg még finomabb lehet! Már próbálkoztam egyszer torta köré csokicsíkot bűvészkedni, de az nem sikerült. Ez a transzferfóliás megoldás jónak tűnik :D
nem kötekedés, csak érdeklődnék, hogy azért kell lábasba tenni a cuccost, mert fel kell melegíteni kicsit, vagy elég egy sima keverőtál is? :)
Andi: köszi :)
Zsuzsi: természetesen tűz fölött. Igen nehéz lenne homogénné keverni csak egy sima lábasban, bár neked biztos menne úgyis. :) Javítom.
botmixer :P
(amúgy meg csak azért kérdeztem, mert máskor mindig odaírod. de bocs, h szóltam :P)
Zsuzsi: bocsi, de én épp dolgozok, elnézést, hogy kimaradt.
Bár sztm egyértelmű hogy a lábast tűzhelyre tesszük a keverőtálat meg nem.
És aki csinált már ezernyi krémet, mint például te, annak azt hittem egyértelmű.
Még egyszer elnézésedet kérem, a hibát javítottam.
Praliné Zsuzsi: eltűnt a kommented :) Köszi! Nagyon minimális a víz, de követtem Nigella utasításait és nem lett semmi baja a csokinak. :)
Ó, ez már csak nem Valentin napra készült? Megállná a helyét azon a napon! Nagyon guszta!
Nagyon jól mutat szép és finom lehet! Ilyennel azért én nem próbálkoznék mert szerintem kudarc lenne. Ügyes vagy!
Nekem ez az első évem, hogy várom a Valentin napot, talán azért, mert készülődni szeretnék rá (csokizni :-P). És látod, milyen jól jött Neked is? .-) annyira jópofa lett ez a szívecske. Nigella-féle mousse tökéletes!
Nagyon édes!
Mindenféle szempontból:-D
Nagyon szépek, és nagyon jó ötlet, akár tortára dekorációnak is lehetne valami hasonlót készíteni :) Köszi az ötletet. És persze a képekben gazdag leírást, az ilyeneket mintha külön nekem készítenétek :)Így sikerültek jól a bonbonjaim is :)
Baromi ügyes vagy!
Illéskrisz: csak próbálkoztam, nem tudtam sikerül-e megcsinálni...de sikerült :) Nem mindegyiknek lett szép az íve, de azért a dolog működik. :)
Éva: kedves vagy :) Azért ne add fel. ;)
Katucikonyha: én vhogy hadilábon állok a Valentin napokkal. :D Majd meglesem mit alkottál!! :) Finom a mousse, tényleg. :)
Belly: köszi szépen!!! :)
Vikvi: örülök, hogy tetszik és hogy segíthettem!!
Igen, páran kértek, hogy tegyek fel fázisfotókat...igyekszem, igyekszem. :)
chriesi: köszi! :))
Emőke!Csúcs vagy!Én egyszer tortára csináltam transzferfóliás háromszögeket.
Az oldalamon fenn is van még a blog kezdeténél.Egy egész délelőttöm elment rá,de megérte, mert szép is lett és örült is neki aki kapta.:)
Megjegyzés küldése