2012. február 3., péntek

Étcsokoládés mousse torta bonbonnal

Gasztroblogger találkozó alkalmával Mandulasarok Noémi ajándékozott meg bennünket ezzel a csoda tortával. Nem volt kérdés, kb azonnal szerettem volna elkészíteni, de várni kellet pár napot Apukám születésnapjáig. :))
Persze az egészből majdnem nem lett semmi, a krémnek 2x futottam neki...majd reggel korán felkelve higgadtan tök egyszerűen megcsináltam. :))) Az ő receptjét ITT találjátok, én kibővítettem kicsit bonbonnal, fázisfotóval és tapasztalatokkal. :)


Amire figyelni kell:
- tojás legyen szobahőmérsékletű
- habtejszín hideg legyen (min. 12 órát álljon előtte hűtőben) - mert nem tudjuk felverni - ez volt az első hibám
- hideg legyen a cukorszirup
- hideg legyen (kb. 28 fokos) a felolvasztott csokoládé - ez rám nézve ciki, de nem hűtöttem le eléggé - ez volt a második hibám
- hideg legyen a tojásos hab

Mogyorós alap:

  • 3 tojásfehérje
  • 6 ek kristálycukor
  • csipet só
  • 200 g darált törökmogyoró
Tészta elkészítése:
  1. A tojásfehérjéket csipet sóval félkeményre verjük, majd apránként hozzáadagoljuk a cukrot és kemény habbá verjük. 
  2. Belekeverjük a darált mogyorót és egy sütőpapírral bélelt (26 cm-s) tortaformában 160 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk hűlni.
  3. A kihűlt tésztából egy 18-20 cm-s karikát kivágunk és köré zsírpapírral bélelt tortaformát teszünk.
Cukorszirup elkészítése:
  1. A cukrot és a vizet forrástól számítva kb. 2-3 percig forralom, majd kihűtöm.
Mousse krém:
  • 3 tojás sárgája
  • 85 ml cukorszirup (90 g cukor - 90 ml víz)
  • 150 g étcsokoládé (65%)
  • 300 ml habtejszín
Mousse krém elkészítése:
  1. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom és félreteszem hűlni.
  2. A tojássárgákat gőz fölött, a cukorszirupot folyamatosan adagolva habosra keverjük, úgy hogy a tál félig benne legyen a vízben.
  3. Amint elég habos, (ne legyen majonézszerű, mert akkor már elrontottuk!)  vegyük le és még verjük a habverővel kb. 5-7 percig, vagy amíg ki nem hűl. Hidegnek kell lennie!
  4. Ekkor hozzáöntjük a már kihűlt csokoládét, fakanállal elkeverjük.
  5. A minimum 12 órát hűtőben tárolt habtejszínt habbá verjük.
  6. Apránként hozzáadagoljuk a csokoládés krémehez, fakanállal óvatosan elkeverjük.
  7. Ráöntjük a mogyorós alapra és 3-4 órára hűtőbe tesszük /vagy egy éjszakára.
  8. A kapcsos tortaformát leszedjük, az oldalát és a tetejét durvára tört pirított mogyoróval, közepét reszelt csokoládéval megszórjuk.
  9. Díszítéshez: 2 kocka étcsokoládé (65%), kb. 5 dkg pirított durvára tört törökmogyoró

Bonbon (10db):
  • töltelék. a kész mousse krémből pár evőkanál
  • csokihüvelyhez: kb. 15 dkg étcsokoládé
  • bronz ehető csillámpor

7 megjegyzés:

chriesi írta...

Szuper jó poszt lett! A torta meg isteni jól néz ki! :)

Suncika írta...

Hát igen! Csak sikerült elkészítened! Marha jól néz ki, irigykedem ismételten. Nemsokára szülinapom van! ;)

Okki írta...

CSodás a torta, szívesen megkóstolnám! :)

Névtelen írta...

Kedves Emőke!
Annyit szeretnék kérdezni, hogy miért nem azonnal 18-20-as formában sütöd? Miért kell 26-osban? Válaszod köszönöm :)

Vikvi írta...

Nagyon guszta :) Gyönyörűek rajta a bonbonok :)

Roza írta...

Simán csodás!:)

Bence/Emoke írta...

Noémi, Suncika, Okki, Vikvi, Roza: köszönöm!!! :)

Kedves Névtelen! Hogy lehessen rágcsálni valamit. :) Simán készítheted a nagyobb formában is. :)