2012. január 6., péntek

Tojáslikőrös bonbon + könyvajánló

Szintén egy régebbi poszt. Nagyon el vagyok maradva. :/ Az úgy volt, hogy kaptunk karácsony előtt ajándékba Bence unokaöccsééktől egy kis házi tojáslikőrt. :) Én magam még csak szemeztem az elkészítésével, nem is tudom miért nem csináltam eddig. Nagyon ízlett! :) Mindkét fele jó helyre került...egyik fele a hasamba, másik fele bonbonba. :)

A tökéletes bonbonhalál. :)

No és a bonbon?!?! Ajjajj...ez az amit már elég régóta szerettem volna....hűtőben dermedt állapotú - ezért sikerült talpazni és amíg fotóztam "kiolvadt" és folyós állagú lett belül....tökéletes.
Szilikon formában is elkészíthető.
Szóval ez az a bonbon, amit egyben kell bekapni. :) Mint a konyakmeggy, mellyel már tesztállapotban vagyunk. :)

Persze nagy segítség volt az egyik kedvenc könyvem ehhez, melyet még nyáron kaptam és szinte nem telik el olyan nap, hogy ne vegyem a kezembe. Ez az én BonbonBibliám. :) Egy kis ízelítőért katt: IDE.

Pár recept már kipróbálásra került, csak még nem posztoltam...de ami késik nem múlik. :) 
Az enyém sárgább és folyósabb. :P

A mágneses polikarbonát forma is a kedvencemmé vált és nagyon szépen transzferfóliázható vele a bonbon. (Erről is szeretnék majd bővebben írni.)

Hozzávalók (10 db):

10 g vaj
20 g fondant* 
30 g tojáslikőr
15 g fehér csokoládé 
kb. 150 g étcsokoládé a bonbon hüvelyekhez


Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük.

És a töltelék, ahogy én készítettem: A vajat egy kis műanyag edényben villával habosra kevertem. Gőz fölött megolvasztottam a fehér csokoládét, hozzáadtam a fondantot, tojáslikőrt és a habosra kevert vajat. Jól összekevertem és kihűtöttem. Megtöltöttem a bonbonhüvelyeket és lezáratlanul 1 éjszakát a hűtőben hagytam, mert első látásra azt hittem nem szándékozik megdermedni. (fondantot sem használtam még) 
Reggelre megdermedt. :) Újratemperáltam a csokoládét és pár szem kivételével lezártam a bonbonokat.

                             A lezáratlan csokihüvelyeket egyéb más töltelékkel is meg lehet tölteni.

*fondant: itt vettem készen (kis bödönben, nem a nyújtható változat)

A könyvajánlásról itt írtam.

5 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Hű, már-már húsvéti a hangulat. :-) Nagyon jól néz ki! :-)

Bence/Emoke írta...

húsvéti? :D köszi! :)

Petra írta...

Arra a tökéletes bonbonhalálra vágynék, itt a számban! :DDDD
Gyönyörű! Egyszer majd hátha én is megtanulok folyékony töltelékkel dolgozni...

Vikvi írta...

Ez nagyon finom lehet, egy falat és kész mámor :)

Bence/Emoke írta...

Petra: köszi!! menni fog! A szilikonossal is annyira szépen dolgozol!! Nekem meg az nem megy. :)

Vikvi: pontosan! :) köszönöm!