2012. január 17., kedd

Csokoládés karamella

Létezik vajkaramella, tejkaramella és most már csokoládés karamella is! Jelenleg ez utóbbi a befutó. Ez nem "puha" változat...pontosabban ha hűtőből kivesszük és kis ideig állni hagyjuk akkor az lesz. Ellenkező esetben fogtöméskiszedős, nyúlós, szopogatós, ááhh szóval az igazi karamella és még csokis is. :)


Elsőre nem sikerült karamellizálni a cukrot. Így lett volna bonbontöltelék belőle, ha Bence nem járt volna rá.
Következő alkalommal viszont tökéletesre sikerült.


Az eredeti receptben, melyet tizedeltem kukoricaszirup szerepel, ennek hiányában mézet használtam! 
Hozzávalók (kb. 10-12 db): 
                                                    
100g kristálycukor
50g főzőtejszín (20%)
50g semleges ízű méz
10g vaj
10g étcsokoládé (70% Callebaut)

Öblítsünk ki egy kisebb edényt vízzel. Öntsük bele a mézet és melegítsük fel. Adjuk hozzá a cukrot, tejszínt és kis lángon, állandó kevergetés mellett főzzük 110 fokig. (cukorhőmérő szükséges) Ekkor adjuk hozzá a vajat és a magas kakaótartalmú csokoládét. Forraljuk tovább a forráspontig, kb. 118 fokig. (15-20 perc, míg elérjük ezt a hőfokot) Ekkor már elég sűrű a massza.

Végezzünk karamellpróbát.
Cseppentsünk a karamellából egy kis tányérra és tegyük hűtőbe. Ha pár percen belül megdermed és nem ragad az ujjunkhoz akkor kész.Vagy a másik módszer, cseppentsünk egy cseppet egy pohár vízbe és ha egyben marad akkor kész.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 4*20 cm-es formát (vagy tetszőleges edényt, sütőkeretet). Öntsük bele a karamellát és várjuk meg míg megdermed.



Válaszzuk le a sütőpapírt és forró vízbe mártott késsel fűrészelő mozdulattal daraboljuk fel a kész karamellát tetszőleges méretűre.



Tipp: csomagolhatjuk papírba, vagy márthatjuk csokoládéba és díszíthetjük transzferfóliával.


Forrás: Jean-Pierre Wybauw Fine Chocolates Great Experience

11 megjegyzés:

Kati írta...

Csodás:)

Bence/Emoke írta...

Köszönöm!! :)

Petra írta...

Emőke, fantasztikus miket készítesz. A fotókon olyan lazán mutatod be, mintha mi se lenne ennél egyszerűbb.
Nagyon ügyes vagy. :)

Bence/Emoke írta...

Petra! köszi!! bár azért ez a karamella-készítés kifog rajtam. :D Viszont nagyon finom. :P

Vikvi írta...

Ez nagyon finom lehet. Amúgy is imádom a karamellt, de ha még csoki is társul hozzá :)

Katucikonyha, írta...

Karamella-merénylet! :-) Nagyon szupi, főleg a csokival bevont állapot nyerő! :-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Szuperek! Máris mentettem a receptjét! Annyira jópofák a hópelyhes dísszel!!!

Vianne írta...

Hűű, de jók lettek. Nekem a pucér verzió tetszik igazán. Milyen keretbe tetted?
Kukoricaszirupot lehet venni bioboltokban, Méregdrágán:( a méz sztem is jobb választás.

Roza írta...

Igen, bizony!
A csokoládés karamell a nyerő - nálam is!:)

Bence/Emoke írta...

Vikvi: tök jó íze van. És mivel magas kakaótartalmú csoki kell bele én nem éreztem annnnyira édesnek, mint a sima karamellt. Eléggé eteti magát. :D

Katucikonyha: :D szó szerint merénylet. :)
Kezdek ráérezni, hogy kell megcsinálni a karamellt, előre nagyon nem akartam 20 percig csinálni..de úgy tűnik muszáj. :)

Illészkrisz: köszönöm, remélem sikerülni és ízleni is fog. :)
Tegnap mikor elkezdtem írni, épp esett is a hó hozzá. :D

Vianne: köszönöm! este lefotózom és beleteszem a posztba a fotót. (Kooktánál vettem egy kis téglalapszerű forma (20x15-ös talán)és bele lehet tenni ilyen válaszfalakat.)
Mintha úgy olvastam volna a neten, hogy a kukoricaszirup helyett jó az invertcukor, azt meg elvileg otthon is elő lehet állítani. Hm.:)

Roza: köszönöm! :)

Kata írta...

Megkóstolnám :)