2012. január 15., vasárnap

Könyvajánló - Jean-Pierre Wybauw Fine Chocolates (1-2-3)

Kati (Makacska konyhája), a blog 1 éves születésnapjának alkalmából játékot hirdetett. (A tojáslikőrös bonbonnál már említést tettem róla, hogy jelenleg mi is az én kedvenc könyvem, de úgy gondolom ez a könyv, pontosabban könyvsorozat megér egy külön bejegyzést) 
/Vianne már írt róla, szerintem hamarosan Praliné Zsuzsi is fog, hiszen, ha jól tudom az első részt hozta neki a Jézuska. Érdemes náluk is elolvasni az ajánlást. Aztán meg érdemes a Goodwill-nál érdeklődni. A könyvek csak angol nyelven érhetőek el./

A könyvsorozat tulajdonképpen akkor került a kezembe, mikor először jártam a goodwill nagykerben. Csokiért mentem, ha jól emlékszem tavaly ilyenkor. Akkoriban ismerkedtem meg a polikarbonát formával is. 
Csak ott ültem és lapozgattam, ámuldoztam. (Tudni kell rólam, hogy én nem szeretek úgy könyvet venni, ha nem tudok belenézni.) Persze akkor nem vettem meg, hanem csak kicsivel későbbnem is olcsó és nem is gondoltam, hogy ennyire belemerülök majd a bonbonok világába. 
Azt meg álmomban sem mertem volna elképzelni, hogy barátoknak, ismeretlen ismerősöknek fogok én bonbonokat készíteni.

Sok receptet kipróbáltam, és nagyon sok hátra van még. Nagyon hasznos technikákat tanultam belőle!
Majd szépen apránként ezeket is megírom.

Jean-Pierre Wybauw - "a  chocolate wizard" :)
Pár szót róla:  francia csokimester, aki a brüsszeli Culináris Intézetben (CERIA-COOVI) végzett és az antwerpeni PIVA Intézetben specializálódott a dekorációs tecnikára. Később a brüsszeli intézetben tanított is. 1956-ban készítette az első transzferfóliákat, amelyeket azóta világszerte használnak. 1972-től a Callebaut csokoládégyárban dolgozik. Emellett sokat utazik, oktat, kurzusokat és bemutatókat tart.
1980-ban a belga kormány kitűntette a munkásságáért. Számos díjat kapott, mint ahogy a könyve is. (Forrás: innen.)


Fine chocolates Great Experience


Ez az alap könyv. Az első pár fejezet a leggyakrabban használt összetevők (kakaó, tejtermékek, zsiradékok, magvak, cukrok, egyéb édesítők stb) jellemzőit mutatja be. Ezt követően hosszassan és részletesen foglalkozik a csokoládé temperálásáról, reólógiáról (az anyagok folyási tulajdonságainak vizsgálatával foglalkozó tudomány), csokoládé eltarthatóságáról, cukor feldolgozásáról (forráspont) stb. Majd számos recept található csodálatos fényképekkel.  



Fine chocolates 2. Great Ganache Experience


Jean-Pierre Wybauw következő könyve a ganache krémek világáról szól. 
Nagyon részletesen mutatja be, hogyan is kell tökéletes ganache krémeket készíteni. Van még mit tanulnom. ;) Rengetek, számomra is kivitelezhető recept található benne. Végén hasznos információkkal, hogyan is kell csokoládét ízesíteni, invert cukrot, mandulatejet, kávékivonatot,  készíteni,

Fine chocolates Great Experience 3.


 A harmadik könyve a szavatossági idő hosszabbításának lehetőségeiről, összetevőkről: cukrokról (édesítőszerek, cukoralkoholok), zsiradékokról, adalékanyagokról és felhasználásukról szól. A könyv szintén rengeteg új receptet tartalmaz.

Aki komolyan szeretne foglalkozni a bonbonozással, annak mindenképpen ajánlom. :)

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jó könyvajánló :) Szuper könyvek érdemes őket megkaparintani :)

Kati írta...

Kedves Emőke, köszönöm a könyvajánlót, már csak így ránézésre csodálatosak ezek a könyvek, és akik komolyan foglalkoznak a bonbonkészítéssel, mint te is, biztos felfigyelnek ezekre a könyvekre, ha még eddig nem tették. Nekünk laikusoknak, meg információkat szolgáltathat akár csak egyszerűen érdekességként a bonbonkészítésről. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol:)

Praliné Zsuzsi írta...

Ááá, a második két könyv is nagyon jól hangzik! Az elsőről én is tervezek egy hosszabbat, a könyvajánlós gyűjteményembe ;) Egy kiegészítés: az amazonon németül is megvan mindegyik Wybauw-könyv, hátha vkinek ez hasznos infó! (Én először úgy találtam meg az amazon.de-n, de aztán szerencsére meglett angolul is :DD)

Elena írta...

Nem mondom, jó kis könyv lehet...amit leírtál róla, valóban alap kis könyv lehet bonbonos berkekben...:)
Egyébként én is azt szeretem, ha belelapozhatok egy könyvbe, a Libriben folyton lapozgatom a szakácskönyveket...:)

Pusszancs