2010. november 25., csütörtök

Mézeskalács

Tavaly mindent és mindenkit megmozgattam, hogy ilyen emberkés, azaz gingerbread man cooki cutter-em legyen. De lett! :) Jó drágán persze, 1 napig nem ettem. :))  És persze mindjárt vettem kettőt, mert a nővéremnek is kell, ő is mézeskalácsozós. :)


A recept unokatesómtól származik. Puha mézeskalács. Pár éve már csak ez alapján készítjük, így lesz szerintem idén is. 

Hozzávalók:

1 kg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 tojás
30 dkg kristálycukor
30 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
25 dkg méz
1 cs. kotányi mézesfűszerkeverék

Máz:

2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1-2 csepp citromlé
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A tojásokat a kristálycukorral és a margarinnal kikeverjük, a citromhéjat belereszeljük.
A mézet felmelegítjük, beleöntjük a fűszerkeveréket. Az egészet összedolgozzuk, néhány órára (egy éjszakára) hidegen tartjuk.

4 részre osztjuk, kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd különböző formákra kiszaggatjuk.
Olajozott tepsiben nem túl forró sütőben 10-15 percig sütjük. (vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben)

A mázhoz a  tojásfehérjéket  kikeverjük (nem habosra) a porcukorral, belecsöpögtetjük a citromlevet.
Egy nejlonzacskóba belekanalazzuk a keveréket, a sarkára apró nyílást vágunk és így díszítjük a már kisült mézeskalácsokat.

Akár az utolsó pillanatban is megsüthetjük, mert azonnal puha lesz, nem kell napokig fémdobozban puhítani.

Tipp:  ha fényes felületet szeretnél, akkor sütés előtt vékonyan kend meg egész tojással, majd a sütőből kivéve azonnal kend át vékonyan tojásfehérjével.

 Nővéremék alkotnak épp :)

ezek a habosak szépek lettek :) 
véres jelenet :)

ikeás szerzemény - felakasztani fára nem jó, könnyen letörik az alsó háromszög

díszítés előtt
marcipánosak

habosak


Idén folyt köv. :) Hagyomány, az hagyomány. :))














1 megjegyzés:

Bianka írta...

Juj nagyon szépek az első képen olyanok mint a rajzfilmben