2010. november 23., kedd

Bejgli

Sose csináltam még bejglit. Mindig olyan bonyolultnak tűnt. Legalábbis, ahogy Anyukám csinálta. :)
Ez a mostani recept, amit tavaly kipróbáltam egy kolleganőm bevált receptje alapján készült. :)
Szívbajos sem vagyok, mindjárt kezdésnek csináltam 6 rúddal, lesz ami lesz alapon. :)) Elfogyott. Bár a tészta csak megrepedt, mindegy. Jó ez. :)


1 kg réteslisztet elmorzsolunk 36 dkg zsírral. Beleteszünk 4 egész tojást, két fél marék porcukrot, 1 vaniliás cukrot, pici sót, 5-6 kávéskvanál rumot és 4 dkg élesztőt langyos cukros tejben megkelesztve, 1/2 citrom levét és a lereszelt héját és tejföllel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát nyerjünk.
Hat egyforma cipót formálunk és 35-40 percet langyos helyen kelni hagyjuk.


Mák: 1/2 kg kristálycukorból, kb 1 dl vízzel szirupot főzünk. Beleteszünk fél kg darált mákot, fél citrom reszelt héját, 3 szem szegfűszeget apróra megtörve, 5 dkg mazsolát (elhagyható), ha van egy nagyobb birsalmát lereszelve, ha nincs akkor jonatán almát főzünk bele. Kis lángra tegyük és állandóan keverjük, hogy ne égjen le.

Dió: fél kg kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a fél kg darált diót, fél citrom reszelt héját, 1 vaniliás cukrot, 4-5 kávéskanál rumot és a reszelt birsalmát vagy almát. Ugyanúgy főzzük mint a mákot.

A mákot és a diót főzzük meg legelőször, mert lassan hűl ki és a tésztára csak hidegen lehet rákenni.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk és a mák, illetve a dió 1/3-val megkenjük és felcsavarjuk, alulról kezdve. Tojássárgájával a tetejét megkenjük és vékonyhegyű villával megszúrkáljuk. 3/4 órát kelni hagyjuk a sütőlapon és mielőtt a sütőbe tesszük újra megkenjük a tojássárgájával, hogy szép márványosra süljön.



4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon ügyes vagy

Ancsi írta...

szerintem is nagyon ügyes vagy.

Ha nekem készíted a rumot felejtsük ki :D
Idén csináljak énis? Úgy egybe kb mennyi idő, míg elkészül simogatással nyalogatással együtt?

Emoke írta...

köszi mindkettőtöknek :)
Kell bele a rum, a tésztája miatt. Hát én már nem emlékszem, fél nap talán!? De közben annyi mindent csináltam... :)

Ancsi írta...

esélytelen...