2012. március 19., hétfő

Konyakmeggy házilag

Hmmmm, a konyakos meggy. Nem hiszem, hogy újdonságot fogok mutatni, mert Gerbeaud Emil óta tudtommal "majdnem" mindenki így készíti a konyakos meggyet, ha készíti. :)
Én mindenesetre Jean-Pierre Wybauw (itt írtam róla) könyvét vettem le a polcról, mert más konyakos meggy receptem nincs kéznél.
jobb oldali kép: látszik még egy kicsit  fondant

Amikor elkezdtem bonbonozni - és ha jól emlékszem - én nyúltam először a polikarbonát formához, ez volt az egyetlen egy vágyam, hogy ezt el tudjam majd készíteni, Anyukámnak. Már jó sok embernek elkészítettem, jó sok embernek elmeséltem, hogy készítem és hát sikere van - szerencsére - most már talán nem is bénázok vele annyit. De azért még most is sikerül 1-2 selejtet gyártani. Annak meg örülünk. :))))) Ez úgymond a "gépi változat", a kézi, mártogatóssal nem hiszem, hogy próbálkozni fogok, bár ki tudja? :)

bolti vs Emőke

Hozzávalók:

magozott meggy
konyak
"Eszterházy fondant"*
(folyósabb változat, nem a tortabevonós)
csokoládé a bonbonhüvelyekhez

*Lehet készíteni házilag is (íme Farkas Vilmos videója vagy Wybauw receptje alapján (ha érdekel valakit írja kommentbe, szívesen kiegészítem a posztot vele), de nekem egyszerűbb megvenni. Az Ázsia Bt-ben és a Desszertmesternél (bár itt most úgy tudom hiánycikk) is kapható. Ha majd az Ázsia Bt-ben sem kapok, elkészítem otthon. Sok bonbontöltelékhez használható.

1. A legjobb meggy a cigánymeggy. Ez a meggy tartósítás során is megtartja a fesszességét. Ez a meggyfánk sajnos kirohadt. :( Így sima meggyet használtam. Pontosabban fagyasztottat, mert most ez van otthon. 
A kimagozott meggyet lecsöpögtettem, majd beáztattam jó minőségű konyakba.


2. Minimum 4 hetet kell áznia kell a meggyeknek a konyakban egy lezárt üvegben. Megkóstoltam, magában nagyon ütős, nem finom. :) A meggy ez alatt az idő alatt jól megszívja magát a konyakkal és ez a konyak fogja feloldani, vagyis folyósítani a fondantot.

3. Csokihüvely készítése: na ezzel sokat szenvedtem. Kell hozzá egy jó forma. Ez amit használok eléggé "konyakmeggyes" forma. Viszont ebből némelyik nem pottyan csak úgy ki magától, csapni kell. Ezért nem mindegy milyen vékony a csokihüvely. És mivel nincs meg a kellő nehezék a bonbonban, nem jó, ha vékony a burok, hajszálrepedés lesz és akkor szépen kifolyik a konyak. :/ (mint ahogy némelyik boltiból is csak úgy elillan) Tehát érdemes egy kicsit vastagabbra hagyni a csokoládét.

Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük, majd beletesszük a meggyeket. Ha hatalmas a meggy, érdemes elfelezni.

4. Fondant: Ezen a képen a rossz fondantbetöltés látszódik. Eleinte úgy készítettem, hogy épp csak megolvasztottam a fondantot és rácsurgattam a meggyre, de a konyak kibuggyant, így muszáj volt a felesleget felitatni egy papírtörlővel, hogy le tudjam zárni a bonbonokat.
Vigyázni kell itt is, hogy mennyire melegíted fel a fondantot, mert ha túlmelegíted a már kész csokihüvelyt megolvasztod.

Ezen a képen - ha nem lenne homályos és sárga - már úgy tettem a fondantot a formába, hogy épp csak megolvasztottam. Kiskanálnyit a kezembe vettem és mivel gyorsan dermed kis vékony kört formáztam és rátettem a meggyre. Ez a módszer azért vált be, mert így még egy icipicit több konyakot tudok csempészni a csokihüvelybe, mielőtt rátenném a fondantot. Sokkal könnyebb lezárni a bonbont. :)

Felhasználás: elvileg 7 nap kell ahhoz, hogy az alkohol teljesen feloldja a fondantot. Az első képen (ott fent) türelmetlenkedtem és már másnap szétdaraboltam egy bonbont...szinte alig van benne már fondant. Ez a kép viszont 7 napos és mégis található egy pötty fondant a csokoládéhüvelyben.

Kipróbáltam fehércsokival is. Na itt pláne vastagabbra kell hagyni a csokihüvelyt...ami amúgyis a fehércsoki átka. :) Nekem nem ízlett fehérrel.



És az összehasonlítás még egyszer:


Tipp: Lehet kapni kész üreges pralinét (ázsia bt, desszertmester, goodwill) én úgy gondolom ez is egy járható út. :) De ha tévednék elnézést kérek. :)

13 megjegyzés:

Szemi írta...

Tökéletesek lettek! Kétség sem fér hozzá, hogy a tiéd fényévekkel jobb,mint a bolti. :)
Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

Csongi írta...

Ez kínzás!!! Imádom! :)

Névtelen írta...

Gyönyörűek!!!

Blogkonyha írta...

Mennyivel szebbek a tieid! Nem semmi! Sokkal gusztábbak, szebb a fényük is!

Éva írta...

Azt mondom én is hogy így csak nézni kínzásnak hat. Nagyon guszta!

Fernel írta...

Csodálatos!

Errefelé, mondjuk, senkit nem zavar, ha még nincs feloldódva a fondant :D
Nekem is az egyik legfinomabb bonbonom az alkoholos meggy- nyári meggylikőrből megmaradt alkoholos meggyek temetője :D Csak sajnos a készletek végesek, de majd kipróbálom a te módszeredet.
Mondjuk, én csóringer vagyok a kész cucchoz, így magam főzöm a fondant.
És nekem is nagyon kell vigyázni a fondant állagára, mert talpazáskor felnyomja a cuccot a csoki. A selejtet pedig vígan befalom :D

Katucikonyha, írta...

Hú, először is állati guszta az a kép a sok konyakba áztatott meggyről!
Aztán meg néztem, hogy meggyfánk - hogy jön ide a fánk? (kicsit lassan esett le, hogy fa, és nem olajban sütött tészta, asszem bedobok egy kávét.)
Összegezve, őrült jól néz ki, csak gratulálni tudok, mert a boltitól hányhatnékom van, pedig nagyon szeretem.

Emoke írta...

Szemi: nagyon köszi :D Szerényen mondom, szerintem is tökéletes. :)

Csongi: köszi :D

Névtelen: neked is köszi :)))

Illéskrisz: igyekeztem. :) Nem sikerült nekem se azonnal, nem egyszerű, én mondom. :)

Éva: köszönöm!!! :)

Fernel: engem se zavart. :P Más észre se vette. :DDDD Csak én paráztam, hogy jajj-jajjj de hát a fondant...aztán már le is nyelték. :D
Fúú de jól hangzik, meggylikőr!!!! Fent van nálad a recept?

Katuci: köszi :D Én is átolvastam párszor, nálam is "fánkhatás" volt...de már nics farsang :P
Szerintem most már Te is simán el tudod készíteni!!! Biztos vagyok benne, hogy menni fog, szóval hajrá!!!

v írta...

Többszöri nekifutásra is kibuggyan a konyak a talpazásnál, ezért kérem a segítséged.
Tulajdonképpen a meggyszem "tartja" meg a körré formázott fondantot?

Emoke írta...

Szia! Én is többször futottam neki. Mindig volt olyan amelyiknél kibuggyant. Szerintem lesz is. Elég gyorsan kell dolgozni, vagyis talpazni, mert a meggyben lévő konyak elkezdi oldani a fondantot.

v írta...

Nagyon köszönöm a gyors választ!
Addig fogok próbálkozni, amíg végre sikerül :). Lehet, hogy a fondant is ludas volt, mert házilag gyártottam. Nekifutás n+1, indul :).

Unknown írta...

Kedves Emőke!
Gyönyörűek a bonbonok! Köszi szépen a receptet. :)
Megcsináltam én is kicsit hamisan ugyan, (konyak helyett rummal, fondant helyett pedig marcipánnal)de így is fantasztikusak lettek!
Eddig a párom, kb: 50 db-ot vitt be a munkahelyére, és itthon is további 50-60 elfogyott. :D
Mindenki oda meg vissza volt érte!
Köszi szépen!
Noémi

Emoke írta...

Kedves Noémi! Nagyon örülök, hogy sikeresek voltak a bonbonok. :) Nem is olyan rossz ötlet "hamisan" elkészíteni. :) üdv. Emőke