Korábban már beszámoltam arról, hogy T.bálint Könyvkiadó jóvoltából megkaptam Michel Roux Tésztavarázs c. könyvét. Szuper-szuper! :)
Gondoltam megosztom a két alap tésztát a Pâte sucrée-t és a Pâte sablée-t és majd mindenki válogat magának kedvére. :)
Pâte sucrée
Vigyázat, a tészta nyersen is gyorsan fogy... :)))
A képen 260 g-os tészta látható!
(a lenti mennyiséget feleztem)
Hozzávalók: (520 grammhoz)
250 g liszt
100 g enyhén puha vaj, felkockázva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojás, szobahőmérsékleten
A lisztet a munkafelületre (lehetőleg márványra) halmozzuk, és nyomunk a közepébe egy mélyedést. Beletesszük a vajat, porcukrot, sót, majd az ujjainkkal összekeverjük.
Fokozatosan a halom közepébe keverjük a lisztet is, amíg a tészta morzsalékos lesz. Ismét mélyedést nyomunk a közepébe, és beleütjük a tojásokat. Belekeverjük a lisztes keverékbe, amíg a tészta összeáll.
Amikor a tészta hozzávalóit jól összedolgoztuk, néhányszor átgyúrjuk a tenyerünkkel, amíg sima lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, becsomagoljuk folpack fóliába és felhasználás előtt 1-2 órán át pihentetjük a hűtőben.
Ezt az édes tésztát gyümölcstortához javasolják (el is készült az erdeigyümölcsös csokoládétorta, bonbonnal) és nem tagadom tényleg jó kis tészta. :)
Ezt az édes tésztát gyümölcstortához javasolják (el is készült az erdeigyümölcsös csokoládétorta, bonbonnal) és nem tagadom tényleg jó kis tészta. :)
Pâte sablée
Hozzávalók: (520 grammhoz)
A könyv szerint 650 g-nak kellett volna lennie.
A könyv szerint 650 g-nak kellett volna lennie.
250 g liszt
200 g enyhén puha vaj, apró darabokra felvágva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojássárgája
A munkafelületre halmozzuk a lisztet, és egy mélyedést nyomunk bele. A vajat, porcukrot és sót a mélyedésbe szórjuk. Az ujjainkkal összekeverjük a cukrot, vajat, sót, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és jól összedolgozzuk.
Cipót formázunk belőle és hűtőbe tesszük dermedésig.
Ez a tészta lehet alapja a cheesecakenek, vagy lehet belőle "linzerféleséget" készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése