Ha szépen lassan is, de egyszer majd minden klappolni fog ezzel a fránya macaronnal. :)
Most épp a festékkel rontottam el az egészet. Kicsit sokat tettem bele, így lett metál lila és folyósabb. :) (így lehet annyira nem adja vissza a fotó, de amúgy nagyon jól nézett ki a hab) Viszont szép sima lett a teteje!
A festék wilton festék, Ázsia Bt-ben kapható.
90 g "öregített" tojásfehérje (kb. 3 tojás és 3-5 napig hűtőben tároljuk, használat előtt jó ha szobahőmérsékletű)
25 g kristálycukor
200 g porcukor
110 g mandula (szeletelt vagy darált)
ételfesték (elhagyható)
A fehérjét habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a kristálycukrot. A fehérje akkor jó ha "csúcsot" hagy, nem esik ki a tálból (kb mint a borotvahab). (A festéket is beletehetjük, de el is hagyható)
Egy másik tálban keverjük össze a porcukrot és mandulát. Daráljuk finnommá és szitáljuk át. Akkor lesz szép sima a macaron teteje, ha jól átdaráljuk.
Hozzáadjuk a habhoz a mandulás keveréket és egy keverőlapáttal finoman elkeverjük. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor túl folyós lesz. Akkor jó, ha a lapátról "lávaszerűen" folyik le.
A sütőpapírra köröket rajzoltam egy 50 ft-os segítségével. Erre a sütőpapírra rátettem a szilikonos sütőpapíromat. A masszát habzsákba töltöttem és a körökbe nyomtam. Nem kell teljesen telibenyomni a kört, mert úgyis szétterül.
Majd párszor megemelgettem a tepsi egyik felét, hogy a felesleges légbubik kijöjjenek. (mint a bonbonnál:))
Kb. 40 percig pihentetjük, míg meg nem szárad a teteje.
Közben előmelegítjük a sütőt 130-140 fokra és 10-12 perc alatt megsütjük a macaronokat. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.
Tapasztalat: nekem pár perc elteltével azonnal lett talp...majd kb 8. percnél inkább kivettem az egészet, mert 1-2 kezdett összeesni. :) Nem tudom miért. :(
Krém: kb 1 evőkanál mascarpone-ba belekevertem 3 evőkanál fagyasztott eperpürét
Fagyasztott eperpürét szintén a goodwillnatnál vásároltam. 90%-ban eper és 10%-ban cukor..nagyon finom.