A polikarbonát forma beszámolóját felülmúlni a szilikonossal szemben szerintem nem tudom. :)
Őszintén szólva, amióta kipróbáltam a polikarbonát formát azóta nem igazán készítettem bonbont szilikonos formában.
De ugye nem mindenki rendelkezik polikarbonát formával, se csokoládé olvasztó kisgéppel. Ezért most megmutatnám, hogy én hogy készítem szilikonos formában, gőz fölött olvasztott csokoládéval a bonbonokat. A
temperáláshoz a hőmérő továbbra is nélkülözhetetlen kellék, én mondom. :)
KELLÉKEK
1. lépés: gőz fölött megolvasztjuk a 2/3 rész ÉTcsokoládét
off: kipróbálok épp egy új díszítési módot, amíg olvad a csokoládé
ehető selyemporral/lüszterrel kikenem a formát
2. lépés: 40-45 fokosra olvasztjuk az ÉTcsokoládét, folyamatosan keverjük
3. lépés: leveszem a tálkát, hozzáadom az 1/3 rész Étcsokoládét és folyamatos kevergetéssel visszahűtöm 28 fokra (sűrű lesz), majd visszatesszük a gőz fölé és felmelegítjük 31-32 fokra
4. lépés: kiskanál segítségével a forma aljába egy kissebb adag csokoládét teszünk
/célszerű hármasával dolgozni/
5. lépés: ecset segítségével kikenem a formát jó alaposan
/hátránya a formának, hogy barna, ezért nem igazán látszik, hogy alaposan kikentük-e, még akkor sem mindig, ha fény felé tartjuk. Ezért célszerű 2x kikenni/
Ütögessük a pulthoz, mert itt is képződhet légbuborék.
6. lépés: hűtőbe tesszük a formát és kb 20 percig ott is hagyjuk (ha valahol még hiba van, korrilgáljuk)
7. lépés: megtöltjük a formákat előre elkészített töltelékkel, helyet hagyva a lezáráshoz
A töltelék ne legyen forró, mert felolvaszthatja a már megdermedt csokoládét.
8. lépés: újratemperáljuk a csokoládét (olvasztjuk-hűtjük - 1-3 lépés) és ráöntjük a forma tetejére, elegyengetjük a habkártyával és a a segítségével lehúzzuk a felesleges csokoládét
/alaposan húzzuk le, mert - mint majd látjátok az én esetemben is lett pici talpa a bonbonnak/
9. lépés: hűtőbe tesszük a formát. 1 óra múlva kesztyűt húzunk ujjlenyomatok elkerülése végett és óvatosan kifordítjuk a formából a bonbonokat
/a kerek formára is kentem kis lüsztert, így kevésbé tűnik mattnak/
A talpaknál keletkezett csokoládéfelesleget kés segítségével korrigálhatjuk.
Megjegyzés: szilikon és szilikon között is van különbség. Ugye a kerek forma az Lidl-s...szemlátomás szerint matt lesz benne a bonbon. A másikat
Sőregitől vettem (most épp 500,-Ft-ért juthattok hozzá szilikonos formákhoz AKCIÓ van) az fényes, bár most látom arról pont nem készült fotó, csak a lüszteres változatról (és már nem is tudok készíteni, mert Bence megette. Ő hibája. :)/
Tehát a silikomart márkára esküszöm, ha már szilikon. :) /néha Aldiban is kapható hihetetlen akciós áron/
Jégkockatartót nem ajánlom, mert kemény (ilyen pl az IKEA-s)
Ami még fontos: nagyon tisztának kell lenni a formának.
Itt egy
videó is segítségképp. /ezt a módszert én még nem próbáltam/
Remélem tudtam segíteni, ha mégis kérdésetek van, nyugodtan kérdezzetek. :)
Aki pedig mégis polikarbonát formában szeretné kipróbálni a bonbonkészítést, arról bővebben ITT írtam.