2010. október 27., szerda

Bence kenyere

Na most Bence megőrült és naponta süt kenyeret kisebb-nagyobb sikerrel. :)

Dagasztás nélküli kenyérről van szó. Íme:



A kép az ő kenyere, ma reggel sült ki. Nagyon finom volt!!! 
És kérte, hogy gyúrjak be egyet ma mikor hazaérek, hogy reggelre legyen megint egy adag kenyér. 

Megkaptam a receptet, és igyekeztem nem elrontani. :D

Hozzávalók: 
390 g BL80 búza kenyérliszt
1,5 emőkanál só (emőkanál = amit reggel a kávédba szoktam szúrni) - tehát teáskanál :D

Természetesen ócsó jódsó! Mert ugye hisztiztem, hogy ne a drága, márkás sóóóóómat használja el ilyen hülyeségekre. :D Így született meg az "ócsó jódsó". Azóta csak ezt használja, finom szemcsés, jódozott, fehér, egyszerű és piszok ócsó a jódsó. :D




0,5 teáskanál porélesztő
3 dl langyos víz
2 teáskanál búzasikér

Az egészet összemaridzsgázzuk - mellékelem a képet - majd lefedve egy ronggyal, langyos helyen, ahová a macska is nehezen jut el, minimum 12 órát pihentetjük.

 

Mi nem hajtogatjuk, mint mások, nekünk jó így. Mert ha hajtogatnánk lisztcsík lenne a közepén, még várhatnánk minimum fél órát, össze is esik és minden lisztes, ragacsos lesz. Tehát nem hajtogatunk. 
A forró sütőedényt kikenjük egy kis olívaolajjal, beletesszük a tésztát, a tetejét lisztes kézzel elegyengetjük, mintha csak a kisbaba popsiját paskolnánk pajkosan és ha van fedőnk azzal befedjük, de alufólia is megteszi.
A lényeg, hogy egy tál vizet tegyünk a sütőbe. 
Kb. 20 percig fedővel és kb még egyszer 20 percig szép ropogósra sütjük. Forrón nem szabad megkóstolni, ne legyünk türelmetlenek. :)))


5 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodálatos

Panna írta...

Na ezt tényleg ki fogom próbálni! Csak kár, hogy olyan sokáig kell keleszteni és még melegen sem szabad megkóstolni... pedig úgy a legfinomabb!

Beastie írta...

ez igencsak jó recept.... de nálunk, megfelelő sütő alkalmatosságba téve van hova nőni a kenyérkének, így sikér nélkül is menetel felfelé :)

helena26 írta...

Ezt a kenyeret megsütöttem többször, valóban finom és nem kell vele sokat pepecselni!

Emoke írta...

helena: nagyon örülök hogy neked is bevált :)