2011. szeptember 25., vasárnap

Szüreti bonbon

Hú de rég készítettem bonbont. :) Most is csak azért vettem rá magam, mert játék van Praliné Paradicsomnál. :P És ha már megálmodtam a bonbont (2. kategóriában) gondoltam meg is csinálom. :) Otthonról szereztem mustot, szőlőlevelet elfelejtettem, így azt ma gyorsan loptam itt az egyik utcából - remélem nem haragszik meg a tulaj. ;) 
Tehát a megálmodott bonbon: vékony ropogós étcsokoládéburok, mustzselé, belsejében szőlőszem, szőlőlevelen tálalva - íme: 

HOZZÁVALÓK
(12 db)

10 dkg ritter étcsokoládé (diétás)
12 szem mini szőlőszem 
(vagy 6 db félbevágva)
1 dl must
1 ek horváthrozi zselatin

Frissítetem a temperálásról szóló bejegyzést. A csokoládét megolvasztom és temperálom. Ezt a bonbont porított kakaóvajjal készítettem. Ez a legegyszerűbb és szerintem a legkönnyebb megoldás.

A polikarbonát forma használatáról írtam már itt.
Amíg szilárdul a hűtőben a csokoládéhüvely, szólunk Bencének - a zselékészítő mesternek - hogy készítse el a mustzselét. 

Mustzselé: Lassú tűz fölött 1 dl mustba, 1 ek zselatint csomómentesen elkeverünk. Nem kell felforralni. Majd folytonos keverés mellett kihűtjük, de ne dermedjen meg.

A csokoládéhüvelyekbe beletesszük a szőlőszemeket. (otellót, mert az a kedvencem) és ráöntjük a mustzselét, úgy, hogy a lezáráshoz maradjon hely.
Visszatesszük a hűtőbe és várakozunk. Kb. fél óra alatt megdermed a zselé. 
Ekkor - bevallom őszintén - én már nem temperálom újra a csokoládét, hanem csak felolvasztom ismét mikróban, ráöntöm a formára, lehúzom egy spaklival és nekem pikk-pakk meg is dermed. De azért még visszatesszük egy jó fél órára a hűtőbe és utána örülünk, hogy ha lefordítjuk a formát fejjel lefelé, simán kipotyognak a fényes, roppanós bonbonok, melyeket díszítettem egy kis ehető bronzporral. :) 

És jó tudni, hogy még mindig a kezemben/véremben van a bonbonkészítés...és jó hogy kapható diétás ritter, már csak a töltelékeket kell updateosítani és lehet ismét bonbonozni. ;)

9 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Nagyon jól néz ki! Ez a bronzpor pedig ütős, ha ilyen bon-bonból lehet diétásat készíteni én többet nem is sütök sütit! A töltelék valami mesés lehet, nekem ezek a töltött csokik a gyengéim, ezeken kívül nem vagyok oda értük!

Éva írta...

Csodálatosan mutatós, nagyon szép lett!

Blogkonyha írta...

Nagyon tetszik a Bon-bon, és a tálalás is! Ötletes fotó!!

4Gyerek írta...

Csalid talált Oldalborda nézte, hogy mi az a szőlő.
nekem külön a mustzselé jöhet, ma túltengtem édességben (karamellkrém, fagyi)

Petra írta...

Gyönyörűségesek ezek a bon-bonok, és nagyon trükkös a töltelék. Gratula, és hajrá!

Kati írta...

Csodásak, és a fotó is.

Pixie Pie írta...

Nagyon szépek lettek! Klassz ez a tálalás. Én még nem is hallottam ilyenről, hogy bronzpor, pedig aztán tartok itthon mindenfélét. Ez ugyanaz, mint a lüszterfesték?

Emoke írta...

Barbi: ez a ritter diétás ;) /10 dkg-ban 40 g ch van asszem - és nem használok fel 10 dkg-t csak ugye mindig többet kell olvasztani/

Éva: köszönöm, karácsonyra ismét bonbongyár lesz itthon :D

Illéskrisz: köszönöm!!! A te fotóidhoz képest ez semmiség. ;)

4Gyerek: csokiburok nélkül inkább csak sima mustot javaslok :)

Petra: köszi, örülnék a lóhere formának! :)

Kati: köszi szépen! :)

Pixie Pie: üdv. :) Én meg arról nem hallottam, amiről te beszélsz. :( Ezt az Écsy-nél vettem. Sok színben létezik, a bonbontanfolyamról lestem el az ötletet. Nagyon minimális kell rá, sokáig kitart. :)

Borbély Anita írta...

Nagyon szépek lettek! Lehet én is kitalálok valamit, még sohasem készítettem bonbont. :)