Hú de rég készítettem bonbont. :) Most is csak azért vettem rá magam, mert játék van Praliné Paradicsomnál. :P És ha már megálmodtam a bonbont (2. kategóriában) gondoltam meg is csinálom. :) Otthonról szereztem mustot, szőlőlevelet elfelejtettem, így azt ma gyorsan loptam itt az egyik utcából - remélem nem haragszik meg a tulaj. ;)
Tehát a megálmodott bonbon: vékony ropogós étcsokoládéburok, mustzselé, belsejében szőlőszem, szőlőlevelen tálalva - íme:
HOZZÁVALÓK
(12 db)
10 dkg ritter étcsokoládé (diétás)
12 szem mini szőlőszem
(vagy 6 db félbevágva)
1 dl must
1 ek horváthrozi zselatin
Frissítetem a temperálásról szóló bejegyzést. A csokoládét megolvasztom és temperálom. Ezt a bonbont porított kakaóvajjal készítettem. Ez a legegyszerűbb és szerintem a legkönnyebb megoldás.
A polikarbonát forma használatáról írtam már itt.
Amíg szilárdul a hűtőben a csokoládéhüvely, szólunk Bencének - a zselékészítő mesternek - hogy készítse el a mustzselét.
Mustzselé: Lassú tűz fölött 1 dl mustba, 1 ek zselatint csomómentesen elkeverünk. Nem kell felforralni. Majd folytonos keverés mellett kihűtjük, de ne dermedjen meg.
A csokoládéhüvelyekbe beletesszük a szőlőszemeket. (otellót, mert az a kedvencem) és ráöntjük a mustzselét, úgy, hogy a lezáráshoz maradjon hely.
Visszatesszük a hűtőbe és várakozunk. Kb. fél óra alatt megdermed a zselé.
Ekkor - bevallom őszintén - én már nem temperálom újra a csokoládét, hanem csak felolvasztom ismét mikróban, ráöntöm a formára, lehúzom egy spaklival és nekem pikk-pakk meg is dermed. De azért még visszatesszük egy jó fél órára a hűtőbe és utána örülünk, hogy ha lefordítjuk a formát fejjel lefelé, simán kipotyognak a fényes, roppanós bonbonok, melyeket díszítettem egy kis ehető bronzporral. :)
És jó tudni, hogy még mindig a kezemben/véremben van a bonbonkészítés...és jó hogy kapható diétás ritter, már csak a töltelékeket kell updateosítani és lehet ismét bonbonozni. ;)
9 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki! Ez a bronzpor pedig ütős, ha ilyen bon-bonból lehet diétásat készíteni én többet nem is sütök sütit! A töltelék valami mesés lehet, nekem ezek a töltött csokik a gyengéim, ezeken kívül nem vagyok oda értük!
Csodálatosan mutatós, nagyon szép lett!
Nagyon tetszik a Bon-bon, és a tálalás is! Ötletes fotó!!
Csalid talált Oldalborda nézte, hogy mi az a szőlő.
nekem külön a mustzselé jöhet, ma túltengtem édességben (karamellkrém, fagyi)
Gyönyörűségesek ezek a bon-bonok, és nagyon trükkös a töltelék. Gratula, és hajrá!
Csodásak, és a fotó is.
Nagyon szépek lettek! Klassz ez a tálalás. Én még nem is hallottam ilyenről, hogy bronzpor, pedig aztán tartok itthon mindenfélét. Ez ugyanaz, mint a lüszterfesték?
Barbi: ez a ritter diétás ;) /10 dkg-ban 40 g ch van asszem - és nem használok fel 10 dkg-t csak ugye mindig többet kell olvasztani/
Éva: köszönöm, karácsonyra ismét bonbongyár lesz itthon :D
Illéskrisz: köszönöm!!! A te fotóidhoz képest ez semmiség. ;)
4Gyerek: csokiburok nélkül inkább csak sima mustot javaslok :)
Petra: köszi, örülnék a lóhere formának! :)
Kati: köszi szépen! :)
Pixie Pie: üdv. :) Én meg arról nem hallottam, amiről te beszélsz. :( Ezt az Écsy-nél vettem. Sok színben létezik, a bonbontanfolyamról lestem el az ötletet. Nagyon minimális kell rá, sokáig kitart. :)
Nagyon szépek lettek! Lehet én is kitalálok valamit, még sohasem készítettem bonbont. :)
Megjegyzés küldése