Ha netán az Ikeában ebédelünk svéd húsgolyót, amelyet azóta is igen sokszor készítünk el itthon, mindig a tálcára pakolok egy szelet mandulatortát. Nekem kedvencem. :)
Sok külföldi oldalt végignéztem, magyart is, de bevallom őszintén nem volt kedvem kísérletezni.
Aztán nem oly rég Strawberry blogszülinapja alkalmából megörvendeztetett minket egy tökéletes recepttel. :) Megláttam, megszerettem. Nagyon ajánlom. A sütési technikán változtattam, magam módján leegyszerűsítettem, valamint a cukor mennyiségét is visszavettem a krémből.
tetejére:
50 g szeletelt mandula
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintént ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekverjük a mandulás keveréket.
Tésztalapok sütése: 170 fokos sütőben, kb 15-20 perc
1. Vagy sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és úgy sütjük ki. Majd amikor kihűlt óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. (nálam ez nem működik)
Hozzávalók:
tésztához:
4 tojás fehérje
120 g nádcukor (muscovado)*
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
kb. 10 dkg porcukor
(ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam)
(ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam)
1 tk vanília kivonat
tetejére:
50 g szeletelt mandula
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintént ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekverjük a mandulás keveréket.
Tésztalapok sütése: 170 fokos sütőben, kb 15-20 perc
1. Vagy sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és úgy sütjük ki. Majd amikor kihűlt óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. (nálam ez nem működik)
2. Vagy kivajazott kerek szilikonformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és úgy sütjük ki.
(nekem van 2 db 20 cm-s szilikonos formám (még az Eszterházy torta kapcsán szereztem be a tescoból, hogy ne kelljen sütőpapíron sütögetni a lapokat és milyen jól tettem :D)...picit tömzsibb lett a torta, de ez nem okozott élvezeti csalódást)
Ha kisültek a tésztalapok hagyjuk hűlni. (a formában hagytam, nem piszkáltam, szépen egyben ki lehetett fordítani a formából)
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. (pudingszerűnek kell lennie) Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet.
(Én tök ügyesen elrontottam ezt az egyszerű krémet, épp rossz napom volt, olyan, amikor semmi sem sikerül. :) Mivel folyósnak találtam, a vajjal együtt visszatettem a tűzre ahol pillanatok alatt jól berántottásodott az egész, kicsapódott a vaj, időm se volt feleszmélni...na ekkor sem kell kétségbeesni, mert jött Bence, aki közölte teljes nyugodtsággal, hogy turmixoljam át az egészet....és így is lett, szép, simára sikeredett a krém - amúgy a turmixolás amúgy sem rossz ötlet, mert nekem az elrontás előtt picit csomós maradt a krém/keményítő benne)
Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát.
Kb. 50 g szeletelt mandulát egy serpenyőben pár perc alatt pirítsunk meg és ha kihűlt szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát.
Nagyon ajánlom, ismét! :)
*muscovado: finomítatlan nádcukor, sötét, nedves szemcsékből áll, mint a nedves kakaópor. Melaszt tartalmaz, így minden kakaós-kávés-teás dologba remekül használható - és többek között ehhez a tortához is, kicsit karamelles, ragacsos. :) További infó a wikipedián.
Kapható pl a Culinarisban.
update: a "lapos" ikeás verzió vmi zöldséggel, mert az menő. ;) A kép forrása innen.
sütés előtt
sütés után
Ha kisültek a tésztalapok hagyjuk hűlni. (a formában hagytam, nem piszkáltam, szépen egyben ki lehetett fordítani a formából)
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. (pudingszerűnek kell lennie) Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet.
(Én tök ügyesen elrontottam ezt az egyszerű krémet, épp rossz napom volt, olyan, amikor semmi sem sikerül. :) Mivel folyósnak találtam, a vajjal együtt visszatettem a tűzre ahol pillanatok alatt jól berántottásodott az egész, kicsapódott a vaj, időm se volt feleszmélni...na ekkor sem kell kétségbeesni, mert jött Bence, aki közölte teljes nyugodtsággal, hogy turmixoljam át az egészet....és így is lett, szép, simára sikeredett a krém - amúgy a turmixolás amúgy sem rossz ötlet, mert nekem az elrontás előtt picit csomós maradt a krém/keményítő benne)
Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát.
Kb. 50 g szeletelt mandulát egy serpenyőben pár perc alatt pirítsunk meg és ha kihűlt szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát.
Nagyon ajánlom, ismét! :)
*muscovado: finomítatlan nádcukor, sötét, nedves szemcsékből áll, mint a nedves kakaópor. Melaszt tartalmaz, így minden kakaós-kávés-teás dologba remekül használható - és többek között ehhez a tortához is, kicsit karamelles, ragacsos. :) További infó a wikipedián.
Kapható pl a Culinarisban.
update: a "lapos" ikeás verzió vmi zöldséggel, mert az menő. ;) A kép forrása innen.
17 megjegyzés:
Hű de baromi jól néz ki!!!
Köszi Viki! :) Nagyon igyekeztem a fotózással. :)
Ikea forever...:) Nem csak a bútorok jók és megfizethetőek, de egyedülálló módon még gasztro élményeket is nyújt! Én imádom a svéd húsgolyókat barna mártással és imádom ezt a mandulatortát is! Nagyon örülök a receptnek, mert bár volt egy a gyűjteményembe, de azt nem éreztem tökéletesnek. Szétfolyt a krém benne, semmiképpen nem volt pudingszerű...
Hűűű!!!:O
Hű, ez de jó!!:))
Bámulatos lett. Az "eredeti" is a kedvencem, ettől egyenesen elalélnék ahogy elnézem. Muszáj lesz elkészítenem. Ha csak fele annyira tökéletes az íze mint ahogy kinéz... Hmmm...
Éppen ma jártam az IKEA-ban. Sáfrányos rizst ettem, de én balga nem vettem mandula tortát. Sosem kóstoltam még. Mentem a receptjét, egyszer megkóstolom... :o)
Heti Menük Tünde: én is imádom az ikeát :) Ha nem rontod el úgy a krémet, ahogy én :D akkor azonnal jó lesz. ;)
Tündi: köszi :)
Flóra: köszi :D
Édeskonyha: Nagyon próbáltam "kívánatosra" fotózni. Ami jó az jó. :D
Illéskrisz: ááá hogy lehet hogy nem vettél? Hiba volt. :) De ezt feltétlen készítsd el. :)
Mindenki: Strawberry Judité ám az érdem, én csak elékészítettem szintén (kicsit máshogy) mert a KEDVENCEM. :))
Emő, ez istenien néz ki! Valahol van egy svéd mandulatorta receptem, nyilván előkeresem és elkészítem, hátha az az eredeti IKEÁ-s recept. :-)
Hűű, ilyenek vannak az "Ájkí"-ban? :) Lehet, néha el kéne mennem. Illetve, dehogy megyek, inkább kipróbálom ezt a receptet. Köszi. :)
I want to do it! You have interesting recipes! Greetings!
Ez amolyan mandulás Eszterházy :) Biztos nagyon finom, én is elkészítem majd valamikor.:)
Köszönöm! Készítsétek el tényleg jó darab. :) Szerintem a muscovado cukor sokat dob rajta (ami persze nem olcsó) :/
ewelajna:thanks! :) You have interesting recipes too! :)
Kipróbáltam! Nagyon finom!
Kérdés: ennek a tortának a csokis-karamellás (szintén ikeás)változatához nem tudtok receptet? Nekünk ugyanis az a kedvencünk az áruházban...
Szia (Névtelen)! Örülök, hogy ízlett! :) Sajnos nincs olyan receptünk. :(
A karamellásnál szerintem a svéd Daim cukorkából indultak ki (mandulás grillázs lapocskák tejcsokiba mártva). Régebben árulták, de kb. egy éve megszüntették a forgalmazását az áruházban.
Talán ha otthon készített mandulás grillázst kevernénk-szórnánk tejcsokoládé bevonathoz?
Meg lehet próbálni! :) Én meg majd elmegyek vmelyik nap lecsekkolni, hogy pontosan melyik tortáról beszélünk, mert csak sejtésem van. :)
Megjegyzés küldése