2012. június 9., szombat

Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal

Íme egy egészséges, low carb kenyér Rachel Allentől. :) Bár Bence rendszeresen csinál magának DNK kenyeret, azt sajnos én nem igazán fogyaszthatom. Ez viszont bejövős és Bencének is, aki közölte, ez sokkal jobb, mint amit eddig készítettem tk-kenyér...Ez tény. A legtöbbje kukában végezte...ennek meg már hiányzik majdnem a fele. :))) Picit nehéz szeletelni, lehet legközelebb gyümülcskenyér formában fogom készíteni. Ez is gyorsan készül...


Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű liszt
75 g sima liszt
75 g (szezámmag, mák, naprafogómag, tökmag...stb. keveréke)
50 g zabpehely
25 g zabkorpa
1 tk só
350-400 ml meleg víz
1 ek méz
15 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
1 ek olaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 900 g-os kenyérformát kibélelünk sütőpapírral. Tegyünk félre a 75 g magkeverékből kb. 2 evőkanálnyi a kenyér tetejére.

A keverőtálban összekeverjük a liszteket, magokat (kivéve, amit a kenyér tetejére szántunk), zabpelyhet, korpát és a sót és csináljunk egy mélyedést.

100 ml langyos vízbe keverjük bele a mézet és morzsoljuk bele az élesztőt (vagy szórjuk bele a szárított élesztőt). Hagyjuk kb. 5 percig állni, amíg hab képződik a tetején. 
Öntsük a keverőtálban lévő mélyedésbe, adjuk hozzá az olajat és folyamatosan adagoljuk hozzá a kb. 300 ml  langyos vizet. Közben keverjük a gép dagasztó karjával (de a sima is viszi, mivel a keveréknek nedvesnek és lazának kell lennie - ha nem az, adjunk hozzá még pici vizet)


Öntsük a masszát a kenyérformába, szórjuk meg a félretett magokkal. Fedjük le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg a teteje el nem éri a forma tetejét. (kb. 20-30 p)
Levesszük a konyharuhát és 1 órára sütőbe tesszük.

Amikor elkészült, kivesszük a formából és ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kongó hangot ad ki, amikor megkopogtatjuk az alját, akkor kész. Ha nem, tegyük még vissza 5-10 percre. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni......hagyjuk kihűlni. ;)))

Forrás: Rachel Allen: A család kedvencei c. könyv - mely megrendelhető a T.bálint Könyvkiadótól
 

2 megjegyzés:

Kata írta...

Nah, nagyon kíváncsi vagyok, mert szerintem valami hasonló összetételűt vettem a máltkorában, csillagászati áron... Ki fogom próbálni mihamarabb!

Emoke írta...

ok :) Remélem ízleni fog, majd írd meg! :)