2012. június 7., csütörtök

Citromos keksz

Újabb gyors, hétköznapokra szóló recept Rachel Allentől. A könyvről bővebben itt írtam. :) Olyan egyszerű a recept, hogy most úgy írom a hozzávalókat, hogy nincs is előttem a könyv. :))



Hozzávalók :
(36 db 2,5 x 2,5 cm-s keksz lett)

175 g sima liszt
1 citrom reszelt héja
100 g puha vaj
50 g kristálycukor

Tegyük egy tálba a lisztet és a citromhéjat. Keverjük ösze. Adjuk hozzá a vajat és jól morzsoljuk össze. Végül adjuk hozzá a cukrot és gyúrjuk össze kézzel. Ne adjunk hozzá semmi folyadékot. Csak gyúrjuk és gyúrjuk. Összeáll. Nekem is összeállt, Livinek is összeállt. :)


A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztagombócot lapítsuk ki kicsit, tegyük a hűtőbe kb. 15 percre. Lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtsuk ki (célszerű fóliát rátenni a tésztára és úgy nyújtani, nem fog a fóliára tapadni a vaj) és szaggassuk tetszőlegesen. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgassuk (nem kell sok helyet kihagyni, nem mozdulnak a kekszek) és süssük 6-10 percig, míg aranyszínű nem lesz. Rácson hagyjuk kihűlni. Magában is finom omlós, ropogós, és lekvárral* összetapasztva is finom. :) /*eper-rebarbara dzsem, még nem került posztolásra/


Forrás: Rachel Allen: A család kedvencei c. könyve - Megrendelhető: T.bálint Könyvkiadótól

Nincsenek megjegyzések: