2011. június 18., szombat

Tojásos nokedli

Áttérek kicsit az update-s kaják blogban való megjelenítésére, ha nem baj. De ha baj is, akkoris. :) Simán át lehet alakítani egészségtelenné...szóval hajrá :P
Nekem muszáj egy idő óta így ennem, most szigorúbbra is veszem. Evvan. És bár most is faszacsaj vagyok, de csak hogy egy valakit még a mostani állapotnál is jobban bosszantsak még faszább leszek, szerényebb azonban már nem. ;)))


Hozzávalók (kb 2 személyre):

5 dkg búzaliszt (BL 55) - 38,15g CH
5 dkg Master Mix (szénhidrátcsökkentő keverék) - 4,55g CH
1 tojás - 0,3g CH
langyos víz

olívaolaj

Tojásos részhez 2 tojás (0,6 g CH), só összekeverve.

Egy lábasban odatesszük a vizet forrni, kevés sóval, kevés olívaolajjal.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a master mix keverékkel, kevés sóval, beleütjük a tojást és fakanállal lassan, csomósra keverjük. Vizet menet közben adagoljuk hozzá, kb fél dl. 
(végül én kézzel gyúrtam össze az egészet, állagra majdnem olyan, mint az igazi nokedli)
Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit és amint feljön a víz tetejére már jó is. (ne főzzük túl) 

Egy kis lábasba teszünk 1 teáskanálnyi olívaolajat, rátesszük a lecsöpögtetett nokedlikat, jól felmelegítjük és a tojásos keveréket ráöntjük. Párszor átkavarjuk. Én így szeretem, nem rántottásan. :) Bence meg sehogy, de evett belőle. :)

Ecetes fejessalátával tálaljuk (100 g = 2 g CH), én max ha 1 dkg salátát fogyasztottam.

Off:
Ez összességében - salátát nem számolva 43,6 g CH/2 fő (fenti képen látható nokedli + fenti képen látható nokedli mennyiségének negyede készült a fent megadott mennyiségekből - tehát inkább 1 fő ez :) - vacsorára, ebédre ajánlom (ami elvileg 50 g CH, ha nem adunk másnak a kajánkból, akkor rendben van a bevitt CH mennyiség. De mivel én kivételesen adtam Bencének, aki pechemre épp akkor kelt fel, így még kutakodhattam a spájzban vagy hűtőben vmi apróság után) és sok víz!
- 3 kg :))

Master Mixről bővebben: itt

12 megjegyzés:

4Gyerek írta...

most elnyelte a blogspot mélységes bendője az előző hozzászólásom?
ha igen, akkor legyen tőle gyomorfekálye.
(ááá, kicsit sem vagyok álltalában ennyire rossz, de ma extrémül idegesít)

szóval akarám írnya, hogy következőkor dupla adaggal készítsed a szóban (írásban) forgó kaját, mert ha nem, akkor hiába tolom a tányérom, hogy oda is tálalj.

Éva írta...

Nagyon guszta, és nagyon szeretem! Akár salátával, akár uborkával bármivel, télen nyáron jöhet!

Gesztenye receptjei írta...

Emőke!
Te így vagy jó, ahogy vagy:-)))
Meg a kaja is jóóó:-)))

M@rti írta...

Ugye, az én egészségtelen tojásos nokedlim volt az ötletadó? :-)
Díjat ugyan nem kaptam, de akkor így mégis nyertem! :-)

Névtelen írta...

Nálunk is ez volt ma, kevésbé egészséges hozzávalókkal, pl. így is kezdődik, hogy végy 1 evőkanál disznózsírt...

:))))

A

Praliné Zsuzsi írta...

Emőke, ez nagyon lájk!!!Akkor nekem már nem kell kikísérletezni :) Hagytad állni a masszát, vagy rögtön szaggattad? Már csak a házi update kenyeret kísérletezd ki nekem, lécci!!!

Emoke írta...

4Gyerek: először is írtam a sütőgépre, hogy próbáljak-e szerezni?!:) Én napok óta sehova se tudtam kommentelni, nem mintha amúgy halálra kommentelném magam. :D De tényleg többet fogok készíteni legközelebb, hogy legyen vacsorára is meg jusson Neked is. :)

Éva: Köszi, hmm én uborkával még sose ettem. :)

Gesztenye: tudom-tudom. :P

M@rti: bizony!! közrejátszott! :) Már akkor csorgott a nyálam! :)

Ancsi: a disznózsírban nincs CH, csak Kcal.. :D szóval simán jól kezdődött. :D

Erinacea: Nem vártam én semmit. Éhen halás szélén állok mostanság. Nekem kicsit keményebb lett az állag, mint a sima nokié, de simán lehetett szaggatni. A kenyér recept meg a dobozon (de felezd, nálunk még a fél kg is nehezen fogy el) De ki lesz próbálva ez a recept! :D

Ami írta...

Belegondolok, még nem is készítettem t.nokedlit (mindig férjem anyukája szokta...). Ezért is viszem a receptet, nagyon guszta :)

Kati írta...

Én még hagyományos nokedlit sem ettem soha, de ez amúgy nem hangzik rosszul.

Beastie írta...

ha a tanyasi tojás dealerünk jelentkezik, veszünk 50 db-ot és mivel ez a gyerekek kedvence - hát legyártjuk. a master mix-el meg megismerkedem, nem halottam eddig még róla. A csökkentett lisztek nem jól működtek nálunk, eddig.....

egycsipet írta...

Az elmúlt hónapban heti rendszerességgel csináltam - igaz nem ápdét - tojásos nokit -> kicsit sok volt a saláta a kertben. :D Már azt hittem, egy életre megutálom, de most így elnézegetve ezt itt... annyira nem is... :DDD

Emoke írta...

Ami: nálunk anyukám készítette mindig. Az tojásosabb volt szerintem. Bence eddig rántottásan ette csak...
Remélem ízleni fog. :)

Kati: ideje kipróbálni mert egyszerű. És a saláta kell mellé. :)

Beastie: ismerkedj. sztm nincs benne semmi olyan adalékanyag, ami miatt nem lehetne, vagy ami másban nincs. Nem reklámozom, nem is akarom ajánlani, már kapom amúgyis az ívet, hogy méreg. Viszont nálam egyelőre működik...:D

Egy Csipet: amíg volt tyúk anyukáméknál, na meg halom fejessaláta a kertben - bár ez most is van - akkor megállás nélkül készült noki nálunk is heti rendszerességgel. :) Ezt nem lehet megunni. :)