Karalábét csak akkor, ha zsenge, zöld és nem fás. Nyersen is egészséges. Anyukám mikor készítette a húslevesbe a zöldségeket, mindig ellopkodtam. :) Ez meg egy tök egyszerű kaja..elosztottam szépen. 1-et vacsorára, 1-et másnap ebédre és 1-et másnap vacsorára. :)
Forrás: Norbi - Karcsúság receptjei könyv (U1-es ételek)A mennyiségeket átvariáltam, meg az elkészítést is.
Hozzávalók:
3 karalábé (500 g volt megpucolt állapotban - 34 g CH)
1 dl tejföl (~3,9g CH)
pici vaj a forma kikenéséhez
1 tojás (0,3g CH)
10 dkg sovány sajt (trappista volt otthon 1,6g CH)
őrölt bors
só
én ötletem bele: 30 g bacon (0g CH)
Összesen: 39.8 g CH
A karalábékat megpucoltam, megmostam, az egyik felét egyenesre vágtam (hogy a későbbiekben megállja a helyét a tálban) és kb. 30 perc alatt félpuhára főztem enyhén sós vízben. (Ha a villa belemegy akkor már jó.)
Amikor elkészült a karalábé, megvártam míg kihűl és vagy kis kanállal vagy karalábé vájóval (jelen esetben dinnye vájóval) kikapartam a belsejét. Amit én összeturmixoltam.
Egy másik tálba beletettem a tejfölt, tojást, reszelt sajtot (egy kicsit félretettem a tetejére), sót, borsot ízlés szerint, a szétturmixolt karalábét és a pirított bacont (ezt Bencétől lestem el, be a mikróba max 1 percre és kész is). Jól összekeverjük.
Egy hőálló tálat kikentem vékonyan vajjal, beletettem a karalábékat, megtöltöttem ezzel a töltelékkel és mivel elég sok lett így bőségesen tettem a tetejére, ami ugye le is folyt a tálba, ami később ott megsült, de finom volt. :) Tetejére a maradék reszelt sajtott tettem.
Előmelegített sütőben (kb 180 fokon) jó 30 percig sütjük, amíg a sajt elkezd pirulni.
Bence nem evett belőle...csak megkóstolta...rossz emlékek a fás karalábéval, ugye. :(
6 megjegyzés:
Nagyon fini lehet.
Épp ma fotóztam én is le a saját "töltött" karalábé kajámat. Amolyan lusta asszony módra, mert nem töltöttem meg, csak összevágtam:-)))
Az idén olyan finom karalábé termett a kertben, nem fás, szép zsenge.
Nagyon guszta!!!Szívesen bevállaltam volna Bence részét.:))
Én főzeléknek szeretem nagyon, húsgombóccal.
Gesztenye: úgyis biztos finom! :)
Gizi: karalábéfőzelékkel én állok hadilábon :D (én ettem egyszer fásat) de amúgy szeretem!! :)) Lehet fogok is csinálni amíg finom a karalábé :)
jól hangzik, bár nem vagyok karalábé fun! :) de azért néha be-becsusszanhat :)
Én még sosem ettem töltött karalábét, de tervezem.
Kinga: néha-néha, egészséges! :)
Kati: eddig én se ettem, csak nyersen szerettem rágcsálni. :)
Megjegyzés küldése