2011. február 23., szerda

Calzone és pizza golyók

A szokásos és már bevált Pizza tésztánk egyik feléből pizza a másik feléből pedig ez a calzone készült és  próbaképp pár darab pizza golyó vagy tekercs.
 

A pizza tészta receptje:

2 db 30 cm-es pizza készíthető a receptből.

280 ml víz - (1 és 1/4-ed csésze)
30 ml olíva olaj - (2 ek)
450 g liszt - (4 csésze)
75 ml só - (1,5 tk)
2,5 ml cukor - (0,5 tk)
5 ml szárított élesztőpor - (1 tk)

Töltelék:  Bence-féle bevált ragu (melyet a cukkinis lasagne-nál is megtalálhattok)

fél kg darálthús (sertés vagy marha)
2 fej hagyma
1 répa
egy szelet zeller
3 dl húsleves

Két fej hagymát apróra vágunk, egy nagy répát és egy kevés zellert reszelünk mellé, és elkezdjük pirítani, majd rádobjuk a fél kg darált húst és addig pirítjuk, amíg a hús már nem nyers. 
Ekkor kb. 3 dl húslevest alaplét öntünk hozzá, fokhagymaport, görög zöldfűszerek (bazsalikom, oregano, kakukkfű) és szerecsendió társaságában, továbbá nyomunk bele egy adag paradicsomsűrítményt. 
Öntünk hozzá még némi vizet, csak hogy legyen, ami elfőjön és kb. 30 percig rotyogtatjuk, amíg sűrű masszát kapunk.

itt egy homályos kép a belsejéről

A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk,  jó nagy kerek szaggatóval kiszaggatjuk (jelen esetben az ikeás evőeszköz lecsöpögtető bizonyult a legjobbnak) majd a kör egyik felét megtöltjük töltelékkel + sajttal. Ráhajtjuk a tésztát, jól lenyomkodjuk a szélét és olajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük. 

Golyó/tekercs: ugyanúgy készült mint a calzone, annyi különbséggel, hogy téglalap formájúra nyújtjuk a tésztát, megtöltjük a töltelékkel és sajjtal, feltekerjük és feldaraboljuk. 

Előmelegített sütőben kis-közepes lángon kb. 15 perc alatt megsül.

11 megjegyzés:

Panna írta...

Hát ez nagyon- nagyon jól néz ki! Én is szemezgetek egy ideje a pizza golyó készítéssel, de még nem jött meg hozzá az ihletem. Holnap viszont sütök egy pizzát ez már biztos :-)))

Emoke írta...

A golyó előbb elfogyott, mint a calzone :D - E.

Panna írta...

Pedig a calzone is nagyon guszta így a kép alapján! Még a végén annyit nézegetem, hogy elkészítem :-))))

Bianka írta...

Nekem mindkettő jöhet :)

Emoke írta...

:D Az a helyzet, hogy nekem ez a pizza-tészta recept bevált. :D Szóval mindegy mi van benne vagy rajta... :D és a gép kb 5 perc alatt gombóccá keveri és már lehet is tenni a tepsibe. :)

Kati írta...

Pizza minden formában jöhet, csak a tonhalast nem szeretem, nagyon jól néz ki mindkettő, ha bevált a receptetek, akkor mentem, és kipróbálom én is.
Eddig is kék volt a háttér? Mert én csak feketét láttam ezelőtt.

Emoke írta...

Kati: most próbálkozom a háttérrel, túl fekete volt a másik :) Amúgy meg bence informatikus, de én bénázgatok ezzel :D Szóval lehet módosítok majd, mert neki nem tetszik. :(

Panna írta...

Nálam az előző háttér nem volt valami oké, különös önálló életre kelt :-))) Ezért nekem a mostani már sokkal jobban tetszik!

Emoke írta...

Panna: köszi! :D (a végén úgyis olyan lesz, amilyet majd bence megálmodik) ;))

édes fogadalom írta...

Nevezz a Fagor receptversenyébe február 28-ig, és nyerj egy 50 ezer Ft-os vacsorameghívást Magyarország egyetlen Michlen díjas éttermébe, a Costesbe! Részletek: http://www.facebook.com/#!/Fagor.hu?v=app_10442206389

Emoke írta...

Köszi szépen Édes fogadalom, de engem ez nem hoz lázba...a mi "éttermünk" is michlen csillagos, számunkra legalábbis :)