2011. július 28., csütörtök

Gulyásleves csipetkével

Ezt a levest, gyanítom mindenki hasonlóképp készítheti. :) Nekem az egyik kedvenc levesem. Ezért mikor én szabin voltam, Bence szeretett volna meglepni vele. Olyannyira rákészült, hogy csakis ezért vett gulyáskrémet. Volt öröm, mikor megláttam, következő pillanatban pedig sírás, mikor megkóstoltam a levest. :) Azonnal kiéreztem a gulyáskrémet. Érzékeny vagyok rá, ezt ő nem tudta. :( Mindketten meg is állapítottuk, hogy felesleges is.

Pénteken viszont Anyukámmal voltunk vásárolni, és vettünk nagyon szép húst. Gulyásleves lett belőle csipetkével.


Hozzávalók (4 főre - azaz Bencére és Emőkére):

kb. 50-60 dkg marhahús (jelen esetben lapocka, de lábszárból szeretem igazán)
1 fej vöröshagyma
2-3 répa
2 fehérrépa
1 kisebb fej zeller
1 paradicsom
1 zöld paprika
2 kisebb krumpli
teatojásba: kb 10 szem feketebors, mokkáskanálnyi kömény
1 evőkanál só (+ ízesítés szerint)
1 evőkanál pirospaprika
1 babérlevél
 1 fakanálnyi zsír

A húst megmossuk, kockákra vágjuk és félretesszük.

A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a marhahúst és fehéredésig kevergetjük. Vigyázva, hogy le ne égjen, esetleg fél dl vizet öntsünk alá.

Hozzáadjuk a paradicsomot, apró kockára vágott zöld paprikát, sót, pirospaprikát, babérlevelet és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk (a paradicsom héját ha már átforrósodott ki szoktam halászni)
A teatojásba beleteszem a köménymagot, szemesborsot és a lábasba lógatom. Lefedve hagyom rotyogni. Ha nagyon elfő a leve, meleg vízzel pótoljuk, de akkor ne felejtsünk el újból ízesíteni.

A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. Hozzáadjuk a leveshez. A krumplit kockákra vágjuk azt a leves elkészülte előtt 15 perccel tegyük bele.

Kb. 2 óra alatt puhul meg a hús és készül el a leves.

Update csipetke:
5 dkg master mix liszt
5 dkg sima liszt
1 tojás
és annyi víz, amennyit a tészta felvesz

Egy lábasban összekverjük a liszteket, tojást és összegyúrjuk. Annyi vizet tegyünk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Kb 1 dl. Amikor összeállt a tészta, lisztes kézzel lecsipkedünk belőle és picit kilisztezett tálba tesszük és átforgatjuk benne, hogy ne ragadjanak össze. Forrásban lévő vízben pár perc alatt kifőzzük.

Mi külön főztük meg, de akár a levesbe is belefőzhető, csak akkor gyorsabban romlik. Bár a mi esetünkben igen hamar elfogyott a nagy lábas leves, nem kellett volna azon aggódni, hogy megromlik. :))))

Volt segítségem:

Az alábbi képet küldtem be a facebookon zajló nagy update főzőversenybe.



8 megjegyzés:

Kati írta...

Én is nagyon szeretem a gulyást, bár mi kevesebb lével készítjük, így sűrűbb, de gulyáskrémet mi se használunk.

Éva írta...

Nagyon finom lehetett, szeretjük mi is. Azért a kiscicádnak is jutott gondolom a húsokból, mert nagyon figyel!:-)

Bianka írta...

Mi is imádjuk, de sűrűbben készítjük. És a csipetkét belefőzőm. De nagyon guszta

Emoke írta...

Kati: :) Tényleg sokan szeretik kevesebb lével. Nálunk nagy a család, így szoktuk meg. :)

Éva: Gizmó kapott a levéből. Ízlett neki. :D Updatemacska. :P

Bianka: köszi :)

Panna írta...

Nagyon guszta, bár én ezt az egy levest nagyon nem szeretem :))

Csilla írta...

Imádom a gulyást! :)

Szeretnélek egy díjjal megajándékozni,nézz be hozzám kérlek. :)

Névtelen írta...

Hol Marad a forrás? :)

Emoke írta...

Névtelen: a forrás az anyukám, nagymamám... (nem más blogja, nem a google, nem a wikipédia) :)