2010. október 25., hétfő

Kedvenc almáspitém

Ennél finomabb almáspitét én még nem ettem...éppen ezért nem is próbálok ki más receptet. :D


35-40 dkg lisztet elmorzsolunk 10-12 dkg zsírral, 5-7 dkg porcukorral.
Közben felfuttatok 1 dkg élesztőt (pici cukor, pici tej)
A tészta közepére 1 tojás, 2 csipet só, 1 doboz tejföl és a felfuttatott élesztő.  Jól összegyúrom, hogy megfelelő keménységű legyen, hólyagos és jól lehessen sodorni.
2 részre szedem, az egyik legyen kicsivel nagyobb, hogy a tepsi szélére rá tudjon lapulni. Fóliával letakarom a kupacokat és félreteszem a tésztát, míg a tölteléket előkészítem.

Töltelék: kb 2,5 kg jonatán (savanykás alma). A mennyiség ízlés szerint. Meghámozom, vékony szeletekre vágom és a levét leöntöm.

A tepsit kizsírozom (csak zsír!!) és belenyújtom a nagyobbik tésztát. Olajjal vékonyan megkenem (azért hogy ne ázzon el a tészta), és lehet rátenni vagy zsemlemorzsát, vagy darált diót vagy búzacsírát (ízlés szerint).
A tésztára rászórom az almát, fahéjjat és kevés cukrot, ráteszem a másik tésztát, jól lenyomkodom, 1 egész felvert tojással megkenem és megszúrkálom villával.

Sütőt begyújtjuk, kis-közepes lángon aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Én kedvencem is