2012. május 27., vasárnap

Epres-rebarbarás pite

Talán tavasszal szereztem be ilyen kis mini piteformákat a Tchibo-nál. 12 cm-s átmérőjű, kivehető aljú formák, 2 db rózsaszín és 2 db lila színben. :)


Az eredeti recept a 2012. májusi Lakáskultúrában található, Reni receptje...kicsit módosítani kell rajta, mert sajnos nekem kevés lett a tészta, így csak két pitét tudtam "berácsozni" a 4-ből. :( Reni 6 db-ot írt, biztos kisebbek voltak a formái, ezt sajnos nem találtam a leírásban. 
Egy nagyobb piteformához viszont elegendő lehet a tészta. Nekem kicsit nehézkes volt a nyújtás is, mert törékeny lett a tészta.
A töltelékben lévő cukor mennyiségét csökkentettem (15 dkg-ról 8-ra), a gyümölcsök mennyiségén is változtattam, rebarbarából 30 dkg-ról, 25-re csökkentettem, az epret viszont 10 dkg-ról felemeltem 20-ra.) Ettől függetlenül nagyon-nagyon finom lett. :) Bence is megmondta.


 Hozzávalók (tésztához-350g):
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 nagy tojás sárgája

VAGY
Jól működhet a pate sucreé tésztával-520 g lesz belőle, az elékészítése a linken megtalálható
25 dkg liszt
10 dkg enyhén puha vaj, felkockázva
10 dkg porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojás, szobahőmérsékleten

Töltelékhez:
25 dkg megpucolt, feldarabolt rebarbara
20 dkg megmosott, kicsumázott eper
8 dkg barna cukor
fél citrom leve

vaj a kenéshez
porcukor a szóráshoz


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, az átszitált porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyorsan gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 1-2 órára.

Készítsük el a tölteléket. Tegyük a megpucolt, felkockázott rebarbarát egy serpenyőbe, adjuk hozzá a barna cukrot és a citromlevet. Alacsony lángon forraljuk össze. Tegyük félre hűlni.


Vegyük elő a tésztát. Osszuk 5 egyenlő részre. 7 dkg/gombóc. :) Vegyük elő a mini piteformákat és kenjük ki olvasztott vajjal. 
A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és helyezzük a formákba, majd az ujjunkkal igazítsuk el. Szúrkáljuk meg villával.


Töltsük meg a töltelékkel. 


Szeleteljük rá az epret.


Majd a maradék tésztagömböt nyújtsuk ki, vágjuk vékony csíkokra és rácsozzuk be a piték tetejét.


200 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

6 megjegyzés:

Raindrop írta...

Van neked szíved?

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta tortácskák! Tetszenek ezek a mini piteformák, és még szuper az is, hogy az alja levehető. Vennem kéne... :o)

Emoke írta...

Raindrop: nincs. :D (viszont a fotókkal tökre elégedett vagyok most) :D

Illéskrisz: kösziii, nem is volt drága egyébként, sztm.
http://www.tchibo.com/cb/765752/data/-/Mrcius7-tlFalatnyividmsg.pdf
Nem tudom kapható-e még, a honlapon érdemes megnézni.
A nagy pitét már bánom, hogy nem vettem meg, nagyon szuper, hogy kivehető alja van....nagyon könnyen kijött belőle a pite. :)

Gizi írta...

Nagyon guszta pitécskéket sütöttél!!! Kicsit irigy vagyok a klassz piteformákért, mert én az istenért nem találok olyat aminek kivehető az alja. Az ilyen tésztákat én nem szoktam kinyújtani, mert túl macerás. Beleteszem a tésztát a formába, és kézzel belelapogatom. Próbáld ki, meglátod sokkal egyszerűbb.

Emoke írta...

Gizi: köszi :) A kooktánál van ilyen forma (kisebb is talán mint ez) de amúgy még múltkor a tchibonál is láttam...Érdemes őket megkérdezni, vagy a honlapon érdeklődni.
Egy darabig nyújtottam aztán az ujjammal igazítottam bele... :D

gionetta írta...

Haj, de finom! Most aztán tényleg meg tudnám enni! Nagyon szeretem ezt a párosítást.