2012. szeptember 14., péntek

Jill Colonna: Akarom, mert makaron!

T.bálint Könyvkiadó jóvoltából ismét egy nagyon szuper könyvet tarthatok a kezemben, mégpedig Jill Colonna: Akarom, mert makaron! című könyvét. Nagyon örültem az újabb megkeresésnek! Imádom a macaront, bár kb. 1,5 évvel ezelőttig azt se tudtam mi az?! :) Aki esetleg még nem tudná, hogy mi is ez az apró süti, ami tényleg függőséget és jó sok plusz kilót eredményez, annak egy kis infó itt. :)


A könyvről:


"A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia – hiszen neki már nagyon is sikerült!
Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: „Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!”
Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására – akárcsak egy született francia."


Volt már pár macaron-próbálkozásom. Kudarc-kudarc hátán. Hát ennyire béna nem lehetek, így elmentem a Chéfparadéba egy macarontanfolyamra, ahol Dóri úgy elmagyarázott mindent, hogy simán elkészítettük a tökéletes macaronokat, ami állagra belül is tökéletes volt és itt tudtam meg, hogy gázsütővel ne is próbálkozzak. Cukorszirupos, azaz az olasz meringue változatot készítettük. Ezt a verziót nem is láttam a blogokon. És ilyen szépségek lettek.




Aztán rá pár napra Mandulasarok Noémi rukkolt elő vele, mégpedig hófehér makaronokkal! Végre valaki! És volt párszor alkalmam kóstolni a macaronjait...igen, tökéletes. Állagra is, ízre is.
Aztán hirtelen mindenki cukorszirupos makikat kezdett el gyártani. :)) Így végre megoszthattam én is a tanfolyamon szerzett tapasztalataimat, receptet.

Nos, ebben a könyvben más a recept, ezért is kíváncsian várom, mit sikerül kihoznom belőle. Az alaprecept szerintem rendben, felsorolás a kellékekről, képek a fázisfotókról, csodaszép képek a macaronokról. Sokféle töltelékrecept, ötletek. Bonbonokhoz is tökéletes lesz. :) Pár recept a tojássárgája felhasználására és egy igen hasznos összefoglaló a könyv végén, ha netán más mennyiségű a tojásfehérjénk, akkor ahhoz visszonyítva miből-mennyi kell.

Macaronfüggőnek sztm nagyon hasznos a könyv. Itt meg lehet venni, akciósan, sztm jó áron van, megéri: T.bálint Könyvkiadó

Már öregednek is a fehérjék... ;) Kerítek egy villanytűzhelyet. :) Valaki fog nekem örülni. ;)

2 megjegyzés:

Elena írta...

Juhhuu...még sosem csináltam macaront, úgyhogy erre kíváncsi vagyok!!
Kezdheted is gyártani!! :DD

Emoke írta...

:D nos, az első sütéshez nem fűzök nagy reményeket, mert ugye ismerni kell a sütőt. Na most Anyukámé sem tökéletes...de egy kisebb adaggal bepróbálkozom.
Aztán majd ha tesóm ráér a hiperszuper sütőjével is teszek egy-két próbát.
Aztán ha az se, akkor majd házalok mondjuk nálad is :DDDD