2012. május 15., kedd

Cukormentes epres-marcipános praliné

.... valamint vércukormérő nyerési lehetőség!!!! :))) Ugyanis 2 recepttel neveztem be a Tartsd a szintet diabetikus receptversenybe

A feltételek még egyszer röviden: 
Szavazni ITT lehet, a Tartsd a szintet facebook oldalán. Követni kell az utasításokat. A BalhÉtterem blogot keressétek (elvileg az első "kocka" és naponta 1x szavazni vagy erre a receptemre, és/vagy a juhtúrós cukkinitekercsekre.

A ch-tartalmat végül nem én számoltam ki, hanem egy dietetikus. 1 adagra 31,8 g ch-t számolt ki. (sztm kevesebb)

Hozzávalók/Elkészítés:

cukormentes marcipán

200 g mandulaliszt (finomra darált mandula)
3 ek víz
60 g xukor/xilit
1tk mandulaaroma

A xukorból/xilitből és a vízből szirupot főzünk. Épp csak felforraljuk. Ráöntjük a mandulalisztre (kávédarálón finomra darált mandulára). Hozzáadjuk a mandulaaromát, és kézzel jól összegyúrjuk.
A marcipánt két sütőpapír között kinyújtjuk, és egy 14x14-es sütőkeretbe (vagy hasonló méretű sütőpapírral kibélelt tálkába) helyezzük.


eperzselé

400 g megtisztított eper
1 tk citromlé
25 g étkezési zselatin

Az epret megtisztítjuk, turmixoljuk (át is szűrhetjük).  A zselatinnal felfőzzük, hozzáadjuk a citromlevet, majd hagyjuk kicsit hűlni, és ráöntjük a marcipánrétegre. A zselé dermedéséig hűtőbe tesszük, kb. 2 órára.


csokoládé ganache

100 g magas kakaótartalmú csokoládé (vagy diétás csokoládé - én diétás rittert használtam)
0,4 dl habtejszín 
fél tk vaj


A habtejszínt épp csak felforraljuk, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét és a vajat. Jól elkeverjük, hogy felolvadjon a csokoládé, majd ráöntjük az eperzselére. A csokoládé ganache dermedéséig hűtőbe tesszük, kb. 2 órára.

Kivágjuk a sütőkeretből, és forró késsel kockákra vágjuk.16 db-ra.

Tipp: plusz csokoládéba is márthatjuk, és díszíthetjük struktúrfóliával (de elhagyható)




8 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Aki szavaz, az kóstolót is kap belőle? :)

Emoke írta...

hát ha tudnék hol kóstolópartit tartani, akkor simán :) Így csak virtuálisan küldöm, de érdemes elkészíteni. Ízlett a családnak! :)

Roza írta...

És a dietetikus mennyit tekintett egy adagnak? Engem érdekelne, diabeteszes vagyok... a praliné istenien néz ki!:)

Emoke írta...

Roza: fogalmam sincs. Én 8 főre adtam meg elvileg a receptet, fejenként 2 db pralinéval számolva. (én szerintem 2 db a 31 g ch és 1 adag) Amúgy halkan súgom meg 1 db pont elég lesz, ha szeretnéd megenni. Nem volt édes, de úgy pont elég 1 kis kocka. A diétás ritter pedig maltittal van ízesítve.

Unknown írta...

Nagyon finom lehet ez a praliné, a kedvenceim vannak benne :)

Andrea írta...

Nagyon guszta és finom is lehet de ehz beszerezni a hozzávalokat és a foloiát egy vagyon lehet pedig nekem hobbim a sütés!!!

Emoke írta...

Andrea: köszönöm.
A fólia nem drága, 500-600 ft (többször is felhasználható) és csak tippként írtam bele, hogy ezzel még jobban fel lehet dobni a kockát. Enélkül is tökéletes.
Mandulaliszt - 200 ft a 10 dkg, eper most már lehet olcsóbban is venni, kg-ja 700 ft. A diétás rittert meg az ázsia centerben veszem 10 dkg-t/280-ért.
A xukort bioboltban veszem 1800/kg. áron.
Szerintem nem vagyon. :) Kicsit utána kell járni. :)

Emoke írta...

Vikvi: köszönöm :)