2012. január 1., vasárnap

Lencseleves

Bence műve!! :)

A recept több lencsés recept olvasgatása, saját régebbi lencsefőzelékes kísérleti tapasztalatok, hirtelen támadt ötletek és a véletlen alapján jött létre.
A lestyán például úgy került bele, hogy a babérlevelet kerestem, és ez akadt először a kezembe, így hirtelen ötlettől vezérelve felhasználtam, és bizony nagyon finom lett a végeredmény.


Hozzávalók:

(1 adag bud spencernek vagy 4 főre vagy 8 stahl juditnak)

7 dkg árpagyöngy (gersli/burizs)
15 dkg lencse
1 nagy sárgarépa
2 kis krumpli
1 kis cikk zeller (kb mint a répa)
2 közepes fej hagyma
2 húsleves leveskocka
étolaj (hagyma alá)
4-5 gerezd fokhagyma
1 csipet lestyán
1 babérlevél
1 ek 20%-os ecet
1ek folyékony füst
1,5-2 liter víz
15dkg lángolt kolbász (nem csípős)
nagy fazék fedővel

A gerslit és a lencsét alaposan átmossuk, és 1 ek 20%-os ecettel valamint annyi vízzel, hogy ellepje állni hagyjuk. - Én addig hagytam állni amíg előkészítem a terepet, meghámoztam a zöldségeket, kolbászt stb.

A kolbászt forró víz alatt megmossuk, így könnyen lejön a héjja (amit le kell húzni) aztán karikázzuk fel és tegyük félre. (A módszert Emőkétől tanultam.)
A zöldségeket (répa, zeller, krumpli vöröshagyma) hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra és már mehetnek is bele a lábosba ahol kb 5 percig pirulnak olajon. Nem véletlenül maradt ki a felsorolásból a fokhagyma, mert azt majd később rakjuk bele.

Ezt követően mehet bele az ázott gersli, és lencse levestül, és még 1,5 liter víz. Ha levesesebbre szeretnénk, tehetünk még fél liter vizet hozzá. Hozzáadjuk a 2 húsleves kockát (ezért aztán nem kell bele só), és 1 babérlevelet, 1  csipet lestyánt, majd forrástól számítva 20 percig kis lángon rotyogtatjuk.

Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, kolbászt és egy 1ek folyékony füstöt és további 15-20 percig hagyjuk főni és kész is van.

Ehetünk mellé kenyeret, tejfölt sört.

Jó étvágyat!


4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon guszta lett.
Én - aki ismer, az tudja, hogy szeretem a fűszeres ételeket - még tettem volna bele bele őrölt borsot, paprikát, mustárt, citromot, s a végén tejfölt, s a kolbász is csípős lett volna.
De így is biztos finom volt.
Remélem, gazdagságot hoz az étel.
BUÉK!

Emoke írta...

Köszönjük! :) Nekem hiányzott a tejföl, én azzal ettem. Csípőset sajnos nem bírom. De nagyon ízlett így is! :) BUÉK!

Blogkonyha írta...

Nagyon ínycsiklandó a a levesed! Boldog Új Évet Kívánok!

Emoke írta...

Illéskrisz: köszönjük! BUÉK Neked is! :)