2013. április 2., kedd

Sós karamellás trüffel

Trüffel, kicsit másképp. :)


Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé (csepp, vagy apróra tördelt) (65 %)
10 dkg cukor
1 dl habtejszín
 fél tk vaníilia kivonat
2 dkg vaj
fél tk fleur de sel só
(vagy ízlés szerint több, kevesebb)
kakaópor bevonáshoz

Tegyük a cukrot egy lábasba és közepes lángon hagyjuk, amíg a cukor fel nem olvad és elkezd karamellizálódni. A lábas szélén karamellizálódott cukrot keverjük be középre, hogy mindenhol felolvadjon a cukor. Amikor felolvadt és szép barna színe lett, vegyük le a tűzről és óvatosan, lassan adjuk hozzá a tejszín felét és a vanília kivonatot. Amikor a buborék visszahúzódik adjuk hozzá a maradék tejszínt. Tegyük vissza a tűzre és alacsony lángon várjuk meg míg a karamell felolvad. Ekkor adjuk hozzá a vajat és a sót. Keverjük össze. Öntsük a forró karamellt a csokoládéra és keverjük össze. Tegyük hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára. Húzzunk kesztyűt és kanál segítségével formázzunk golyókat és hempergessük meg kakaóban.

6 megjegyzés:

Dina írta...

Nem hangzik rosszul! Így is ki fogom próbálni, két nagy kedvencem van így együtt. Igazából már próbáltam olvasztott étcsokoládét tejkaramellel összegyúrva, de nem lett az igazi, valahogy mindkét összetevő vesztett jellegzetességéből. De így egész másképp hangzik. Csábos kis golyóbisok! :)

Emoke írta...

Dina: köszi! :) Annyi, hogy ne ijedj meg amikor beleteszed a tejszínt, az egész kb egy gömb lesz :D Szépen vissza fog olvadni. :)

Anazar írta...

Puszta csábítás!

Emoke írta...

Anazar: köszönöm :D

gionetta írta...

Nagyon csábító! El kellene készíteni!:-))

Emoke írta...

gionetta: érdemes :)