Mondtam már, hogy még nem csalódtam Rachel Allen receptjeiben? :) Bake c. könyvéből már egy ideje szemeztem ezzel a recepttel...nem is tudom mire vártam eddig. Durván 45 perc alatt kész a kenyér és ehető! Ez igen fontos szempont. :)) Eddig Bence készítette a saját kis DNK (dagasztásnélküli) kenyerét, de szerintem most áttérünk erre. Ugye?
2. változat |
Mellesleg élesztőmentes! (végre nincs élesztő mellékíz) Ez most egy fehér kenyér, de jövő hétvégén tervezem elkészíteni a tk.lisztes, magos szódabikarbónás változatot is, amely szintén szerepel a könyvben. Addig meg ajánlom egy másik tk.lisztes, magos kenyerét Rachel Allennek, melyet itt megtaláltok. De egyébként Rachel Allen oldalán is fent van a recept.
2. változat |
Hozzávalók (1. változat):
450 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
kb. 350-425 ml étkezési író
Hozzávalók (2. változat)
200 g BL 80-as kenyérliszt
250 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
200 ml étkezési író
kb. 200 ml görög joghurt
Étkezési írót és görög joghurtot a sparban veszem. Kenyérlisztet most a tescoban vettem, nagymama-félét. Író előállítható otthon is 2/3 joghurt 1/3 víz arányban.
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
2. Tegyük a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe. Közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele az írót (ne az összeset! kb. 350 ml-t) Ujjainkat használva, karomszerű mozdulatokkal keverjük össze a masszát. Ha szükséges adjunk még hozzá írót. Ne dagasszuk a tésztát, attól kemény lesz. Annyi írót adjunk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos.
Nekem az első változatnál 400 ml íróra volt szükség és nem dagasztottam, kemény lett. :) A másik kenyérnél viszont dagasztófejjel kevertem ki a tésztát és picit ragacsosabb is lett, mert a görög joghurtból véletlenül több került bele (250 g...szóval kis lisztet még tettem hozzám, úgy jó lett).
mindkét változat így nézett ki sütés előtt |
3. Lisztezett felületre tesszük - adjunk hozzá még kis lisztet (mert azért ragadós). Formázzunk cipót, vágjuk be keresztbe és tegyük lisztezett tepsibe. Tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel és süssük kb. 15 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra és süssük még kb. 30 percig. Hagyjuk kihűlni.:)
1. változat - tömörebb, bár lehet kevésbé látszódik |
9 megjegyzés:
Nagyon szép a bélzete és a héja is olyan jó kis ropis. Valahogy félek a kenyérsütéstől. Többször próbáltam már, de még nem sikerült megtalálni a nekünk legjobban ízlő változatot.Ki fogom próbálni mindenképpen.
köszi Nelli! Én is így voltam ezzel...folyton kukában végezte a kenyér és nem hiszem, hogy azért, mert nem tudnám megsütni. :) Sose ízlett. Mi különben sem szeretjük az élesztő ízt/illatot...és kb. minden otthon készült kenyérben lehetett érezni. :D Remélem ízleni fog! :)
király! :)
de ugye a tk-s változattal nem váratsz hetekig? :)))))
Zsuzsi! :DD Hát ööö :DD szerintem hamarosan megcsinálom, de a linken ott van angolul (rachel oldalán) ha nagyon szeretnéd... :D
Kíváncsi vagyok arra a változatra, mert a tk-s dolgok egyelőre számomra még mindig nem a legtökéletesebbek... :/ /A másik receptje nem volt rossz, de nem az igazi!/
Nagyon szép kenyér! Néha én is érzem az erős élesztő ízt a kenyéren ha sütők. Kifogom próbálni ezt.
jah hát én meg az angol... :)
:) Ezt én is kipróbálom! Bár nekem van egy tökéletes (számunkra) kenyérreceptem(fent van a blogomon),de azt kell keleszteni egy éjszakát. Mondjuk dagasztani azt sem.
De azért ez a "hipp-hopp kész" dolog eléggé csábító:DDD
Éva: köszi :) egy próbát megér szerintem... :)
Cukormáz: Edina, az a dnk kenyér :)) meglestem. ;) Azt szoktuk mi is. :)
Sokszor hallottam már a szódabikarbónás kenyérről, de még sohasem sütöttem. Nálunk a természetes kovászos kenyér a nyerő, annak nincs élesztő íze. Igaz az öregtészta kovászos kenyérnek sincs. Lehet ráveszem magam erre e kenyérkére, végre van itthon szódabikarbónám. :-)
Megjegyzés küldése