2012. december 28., péntek

Sós perec

Évek óta ez a perec készül nálunk. Azért nem volt eddig poszt róla, mert sósat én ritkán készítek, ezt is nővérem vagy anyukám szokta készíteni. Tőlük van a recept is, papírcetlin. Most átvállaltam tőlük a sütést, talán nekem kicsivel több időm maradt most a karácsonyi sütögetésre, mint nekik.  Főleg apukámnak készült, aki le is adta a rendelést szilveszterre. :)


Hozzávalók:

50 dkg rétes liszt
25 dkg vaj
2 dl tej
2 dkg friss élesztő
 1 kockacukor
kb. 1 ek só (ízlés szerint)
1 tojás - lekenéshez

sós máz: 
4 ek liszt
4 ek só 
víz

Az élesztőt a kockacukorral és kb. fél dl langyos tejjel megkelesztjük. A sózott lisztet összemorzsoljuk a vajjal, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a megkelesztett élesztőt, hozzáadjuk a maradék tejet és a tésztát jól kidolgozzuk. (kicsit ragacsos marad a tészta, de amint áttesszük a lisztezett felületrre és minimális lisztet hozzáadunk, kezelhető tésztát kapunk).  Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és perec formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot újra kinyújtjuk és szaggatjuk. 


Lisztezett/vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és megkenjük a felvert tojással. Hagyjuk kelni kb 20 percig majd ismét megkenjük tojással és kb. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, vagy amíg színt nem kap a perec.

Sós máz: A lisztből, sóból és annyi vízből, hogy enyhén folyós állagot kapjunk elkészítjük a sós mázat. Megkenjük tetszőlegesen (attól függően ki mennyire szereti sósan a perecet) és kb. 1 percre visszatesszük a sütőbe száradni. (közben sülhet a másik tepsi perec)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.