2012. október 23., kedd

Trüffeles szabolcsi almás máktorta nyírfacukorral

Az én verzióm. Avagy Magyarország 2012-es tortája nyírfacukorral, egészségesen elkészítve, normál mennyiségekre, azaz egy 20 cm-s átmérőjű tortára átszámolva egy kis fehér csokoládés trüffellel felturbózva. A blog elmúlt 2 éves...és erről ennyit.


Tészta (6 lap)

7 db tojásfehérje (220 g)
100 g xukor/xilit (nyírfacukor)
200 g darált mák
120 g reszelt alma
1/2 citrom reszelt héja

A tojásfehérjéből a cukorral/nyírfacukorral együtt kemény habot verünk. A darált mákot, citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Elosztjuk 6 felé. (600 g lett így 100g/1 lap)

Sütés: én már jó ideje 2 db 20 cm-s szilikonos formával készítem a lapokból álló tortákat, pláne ami ilyen tojáshabos. Javaslom beszerzését, lényegesen megkönnyíti az ember életét. :) (a sütőlapos-sütőpapíros sütésről így én nem is nyilatkoznék)
Beolajozzuk a formát, eligazítunk benne 100 g mákhabot (ütögessük az asztalhoz és elterül szépen a tészta) és süssük  200 fokos sütőben 12-14 percig, ill. amikor már barnul a széle akkor jó. (szokásos sütőproblémám itt is előjött, ezért bevetettem öreg barátomat, a hőlégfúvót és picit rápirítottam a tészta tetejére. Hagyjuk picit hűlni és a biztonság kedvéért vágjunk alá és fordítsuk ki a formából. Süssük ki a maradék 5 lapot a fentiek szerint.


Krém:

500 ml tej
100 g xukor/xilit (nyírfacukor)
20 g vaníliás pudingpor
30 g keményítő
2 tojás sárgája
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
200 ml habtejszín (35 %)

Kevés tejjel keverjük simára a keményítőt, pudingport és a tojások sárgáját. A maradék tejet a  cukorral/nyírfacukorral és a kikapart vaníliarúd magjaival együtt felforraljuk.  Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgáját és besűrűsítjük. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert habtejszínt. (nekem nem lett megfelelő állagú a krém, túl darabos maradt, ezért betettem a darálóba és átdaraáltam, így nagyon szép sima, folyós állagú krémem lett)


Almatöltelék:

500 g alma
50 g vaj
50 g xukor/xilit (nyírfacukor)
1/2 tk fahéj
1/2 citrom leve

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral/nyírfacukorral, citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

Fehér csokoládés trüffel (kb. 20 db)

60 ml habtejszín
150 g fehér csokoládé (diabetikus, akár maltittal édesített, de jó simával is)
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 ek mák
0,5 ek porxukor/darált nyírfacukor

A tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival együtt épp csak felforraljuk. Levesszük a tűzről, ráöntjük a fehér csokoládéra, elkeverjük, megolvasztjuk és hűtőbe tesszük min. 1 éjszakára. Másnap kesztyűt húzunk és vizes kanál segítségével, gombócokat formázunk és meghempergetjuk a cukros mákban.


Torta összerakása: 1. lap, rákenünk a krémből. Rátesszük a 2. lapot. Rákenjük az almát. Rátesszük 3. lapot, melyre krémet kenünk. Rátesszük a 4. lapot melyre almát, az 5. lapra krémet és a 6. lap tetejére a maradék krémet. Trüffelel diszítjük.

Az eredeti recept megtalálható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete oldalán.

Xukor/nyírfacukor vásárlási lehetőség a Biobolt e-tár jóvoltából (-10%) kedvezmény részletei itt.


Ez pedig a tesztelt, Vári Cukrászdás, szintén nyírfacukros verzió, amely meghozta a kedvet a torta elkészítéséhez.

És még vmi. Flóra a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts) X. fordulójának háziasszonya, melynek témája: "A bennünk rejlő cukrász" - hehe, bennem rejlik, ezt nem tagadom, sőt cukrász akartam lenni. Hát ezt az országtortát küldeném a játékába. :) Remélem tetszik.

5 megjegyzés:

Beastie írta...

Nyamm :) csodás!

Anazar írta...

Jobb mint a cukrászdás!!

Névtelen írta...

Nagyon szép! Az tuti, hogy jó nagy adag cukrász rejlik benned!:D

Emoke írta...

ó köszi Nektek! :)

Névtelen írta...

I'd like to find out more? I'd likе to finԁ
out more details.

Feel free to surf to my web blοg :: www.alus.tv
my page > Read the Full Posting