2012. július 28., szombat

A lángos

A lángos. Nyammm lángosa, családi recept. Azokban sosem csalódik az ember. És amióta megjelent a poszt "Az igazi lángos 1957 óta" címmel, rengetegen el is készítették. Biztos repked örömében a Nyammm-család. Jelentem nálunk már 2x volt olyan igazi lángoszabálás. :) Most egy kis rápihenés (=fogyókúra)...aztán majd ismétlünk. :)))

Hozzávalók:
(10-15 db-hoz)

3 dl langyos víz
2 tk cukor
2 dkg friss élesztő
1 ek só
50 dkg liszt
1 dl olaj
sütéshez: bő, forró olaj


Pikk-pakk kész. Azt hittem macerás, de nem. :) 
Anyukáméknál sütöttük, besegített ő is a készítésbe is és az evésbe is. :))

Keverőtálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Amint elolvad az élesztő, hozzáadjuk a sót. 
Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk belőle. 20 percig hagyjuk pihentetni. 
Körbelocsoljuk az 1 dl olajjal és "tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni." Ezt követően 5 percig pihentetjük. 
Kisebb gömböcöket tépkedünk és olajozott tálcára helyezzük. Amíg pihen a tészta forrósítsunk olajat. 
Húzzunk szét kézzel egy gömböcöt tetszőleges formájúra (vagy ha minimálisan húzzuk, akkor végig olyan vastagságú lángosunk lesz, mint a széle)
Tegyük a forró olajba, süssük világosbarnára és csöpögtessük le. 
A fokhagymás-sajtos-tejfölös az igazi! :) 


Köszönjük még egyszer!

Nincsenek megjegyzések: