Hozzzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg friss élesztő
késhegynyi só
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
5 evőkanál cukor
1 tk rum
fél citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1 egész tojás a kenéshez
A tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. Belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a tojásokat, maradék cukrot, rumot és a citrom héját. Jól kidolgozzuk, míg sima nem lesz és hólyagokat vet. Ekkor lassan beleöntjük az olvasztott, langyos vajat és újból simára dolgozzuk. Tetejét kicsit meglisztezzük és meleg helyen megkelesztjük.
Belisztezett deszkán 3 részre osztjuk és megfonjuk. Amikor beraktuk a tepsibe, újból megkelesztjük. Tojással megkenjük és 190-200 fokos, enyhén gőzös sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük.(Ha a teteje nagyon pirulna, de a belseje még nyers, tegyünk rá alufóliát és úgy süssük tovább).
9 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kalácsod! Ez valóban olyan mint a foszlós kalács, elképzelem hogy mennyire finom lehetett!
Gyönyörűűű! :)
Emőke! Irtó jól laktam vacsira vendégségben, de ebből most simán megennék 1 szeletet kakaóval! :-))
híres lettem, hurrááá!!! :))))))
Éva: köszönöm :) tényleg finom, csak ajánlani tudom :)
Gabriella: köszönöm szépen! :)
Gionetta: ami azt illeti én is jóllaktam, és én is ennék egy szeletet mééég..muszáj lesz csinálni. :))
maszat-zsuzsi: ááá :D (azt hittem amúgy már rég feltettem ezt a kalácsot..de nem találtam a blogon :D) Mellesleg csak azért linkeltelek be, mert a végén még te is legyilkolsz, kitagadsz a nagy gasztroközösségből, megfenyegetsz, beszólsz ha véletlenül nem linkelnék...nem mintha nem linkeltem volna eddig, mert amúgy mindig. De már írni sem mindegy hogy milyen stílusban írod a saját blogodat... :DDD Megy a cucc a nosalty-ra is, ok?
tudod nagyon jól, hogy mi a véleményem ezekről a dolgokról, amit leírtál... ;))))
óóóóh, még híresebb leszek, el sem hiszem:)))))))))
(ideje frissíteni a blogomat, úgy érzem - meg a régóta ígért ráncfelvarrást is el kéne végezni rajta...hm...:))))
Remek recept, szép, gusztusos kalács!
Ahogy írtam- ISTENI lett és finom. Ez a tökéletes recept. Ezt fogom megcsinálni húsvétkor!
Nagyon örülök, hogy ízlett!!:) üdv. E.
Megjegyzés küldése