2012. március 18., vasárnap

Vékony palacsinta

Van már pár palacsintarecept a blogon. (itt) De azt hiszem ez lesz a favorit. :) A recept a Szakácsok Könyvéből származik. És ebből a tésztából csináltam egy ütős kis palacsintatortát (hamarosan hozom azt is). Érdemes duplázni az adagot, így kb. 22-24 db palacsintánk lesz. Ami nekem új, hogy nem kell a tésztába szódavíz.


Hozzávalók (kb. 12 db):

125 g finomliszt
2 nagy tojás
20 g vaníliás cukor
csipetnyi só
250 g hideg tej
40 g olvasztott vaj (2 evőkanál)
pár csepp olaj a sütéshez
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, tojást, vaníliás cukrot és a sót. Robotgép segítségével kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és végül az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg sima palacsintatésztát nem kapunk.
Takarjuk le, és hűtőszekrényben pihentessük 2 órán át.  A tészta akkor jó, ha állaga a főzőtejszín sűrűségéhez hasonlít. (Ha szükséges, kis tejjel higíthatjuk.)
Forrósítsuk fel a teflon palacsintasütőnket. 
(Tipp: én minden egyes palacsinta kisütése előtt hajszálvékonyan egy ecset segítségével pár csepp olajat szét szoktam kenni.)
Vegyük le a tűzről a sütőnket, és kanalazzunk bele a tésztából (kb. fél merőkanálnyit).  A palacsintasütő megdöntésével és forgatásával egyenletesen és vékonyan oszlassuk szét a tésztát az edény alján.
Közepes lángon süssük a palacsintát 45-60 másodpercig, ill. amíg el nem válik a serpenyőtől. Lazítsuk fel a palacsintát, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 30 mp-ig.
Borítsuk tányérra. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és takarjuk le konyharuhával, amíg az összeset kisütjük.

11 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon finomnak néz ki:)

Barbi konyhája írta...

Mondtam én (sok más helyen), hogy nem kell bele szóda! :DDD Sosem sikerült tökéletesre míg el nem hagytam a szódát. Én évek óta így sütöm, anyukám után. Szép lett!! :))

Emoke írta...

Kati: köszi! Már a fb oldalamon megmutattam mi lett belőle, hamarosan hozom ide is...nagyon tuti palacsintatorta :D

Barbi: :DD mi mindig szódával készítettük, az ilyen lyukacsos. :D Az se rossz, de 80-100 db-nál kevesebbet nem tudunk bekavarni, mert mindig érzésre csináltuk. Na ez a mennyiség és tészta viszont tökéletes....de tényleg jó, nem gondoltam volna. :D

Anazar írta...

Mi soha nem tettünk bele szódavizet. Nekem az volt az új ;-)

Blogkonyha írta...

Na, ezt én is elviszem, kíváncsi vagyok milyen lesz! Nagyon guszta tényleg vékony palacsinták!

Emoke írta...

Anazar: :DD
Mondjuk hozzáteszem, hogy szerintem én már csak ezt a fajtát fogom készíteni. :D Már Anyukám is mondta, írjam le neki. :))))

Illéskrisz: köszi :) Remélem neked is ízleni fog! (amúgy nem kellett higítani, teljesen jól összeállt a tészta)...sztm ebből a könyvből több mindent ki fogok próbálni (a tésztavarázst most félrerakom :D)

Csongi írta...

Jövő héten kipróbálom, úgyis régen készítettem palacsintát. Én eddig mindig szódás tésztát készítettem, azzal is meg voltam elégedve, de nagyon kíváncsi vagyok erre :)

gionetta írta...

Csak tejjel! A vajat még nem próbáltam bele, de csábít! De jó ötlet. Köszönet érte!

Roza írta...

Én szódát soha nem teszek bele. Csak kevés tejet és csapvizet. A tejet is csak azért, hogy szép pirosas színe legyen.

tejszínhab írta...

Ez hasonlít ahhoz a farncia palacsinta recepthez, amit én is találtam :)
http://habtejszin.blogspot.com/2012/01/francia-palacsinta-crepes.html
Nekem is nagyon vékony lett, nem szakadt, pedig én is anno a szódára esküdtem :)

Kata írta...

Ma kipróbáltam, és tényleg különleges! Nem tapad le, simán dobálható, és szép sárga! :) Na és az illata...teljesen más, mint amit eddig sütöttem. Köszönöm, ezentúl csak így... :)