2012. március 4., vasárnap

Pâte sucrée - Pâte sablée - édes tészta

Korábban már beszámoltam arról, hogy T.bálint Könyvkiadó jóvoltából megkaptam Michel Roux Tésztavarázs c. könyvét. Szuper-szuper! :)

Gondoltam megosztom a két alap tésztát a Pâte sucrée-t és a Pâte sablée-t és majd mindenki válogat magának kedvére. :) 

Pâte sucrée

Vigyázat, a tészta nyersen is gyorsan fogy... :))) 
 A képen 260 g-os tészta látható!  
(a lenti mennyiséget feleztem)

 Hozzávalók: (520 grammhoz)

250 g liszt
100 g enyhén puha vaj, felkockázva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojás, szobahőmérsékleten

A lisztet a munkafelületre (lehetőleg márványra) halmozzuk, és nyomunk a közepébe egy mélyedést. Beletesszük a vajat, porcukrot, sót, majd az ujjainkkal összekeverjük.


Fokozatosan a halom közepébe keverjük a lisztet is, amíg a tészta morzsalékos lesz. Ismét mélyedést nyomunk a közepébe, és beleütjük a tojásokat. Belekeverjük a lisztes keverékbe, amíg a tészta összeáll.


Amikor a tészta hozzávalóit jól összedolgoztuk, néhányszor átgyúrjuk a tenyerünkkel, amíg sima lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, becsomagoljuk folpack fóliába és felhasználás előtt 1-2 órán át pihentetjük a hűtőben.

Ezt az édes tésztát gyümölcstortához javasolják (el is készült az erdeigyümölcsös csokoládétorta, bonbonnal) és nem tagadom tényleg jó kis tészta. :)

Pâte sablée 

 Hozzávalók: (520 grammhoz)
A könyv szerint 650 g-nak kellett volna lennie.

250 g liszt
200 g enyhén puha vaj, apró darabokra felvágva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojássárgája

A munkafelületre halmozzuk a lisztet, és egy mélyedést nyomunk bele. A vajat, porcukrot és sót a mélyedésbe szórjuk. Az ujjainkkal összekeverjük a cukrot, vajat, sót, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és jól összedolgozzuk.
Cipót formázunk belőle és hűtőbe tesszük dermedésig. Ez a tészta lehet alapja a cheesecakenek, vagy lehet belőle "linzerféleséget" készíteni.

Nincsenek megjegyzések: