2011. november 20., vasárnap

Baileys-es marcipános kocka

Forma nélkül is elkészíthető! :)
A ganache krémeket szeretem. Pláne azóta, amióta a macarontanfolyamon (-10 kg azóta)  azzal töltöttük meg a macaronjainkat. Igaz akkor amarettót használtunk. Most mivel a 3. évfordulónkra Bencém megajándékozott egy üveg általam nagyon kedvelt Baileys-el, azóta elég sok mindenbe belekerült. Mondhatni rohamosan fogy. :))

Ez pedig egy viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető finomság. Nem is akartam túlvariálni, ezért lett csak kétrétegű a kocka.
Hozzávalók:

20 dkg marcipán
5 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé 80%-os
(vagy 10 dkg ét/vagy tej  - én felezni szoktam az étcsoki miatt)
kb. 15 dkg étcsokoládé 80%-os a bevonáshoz
0,4 dl főzőtejszín
0,5 tk vaj
3-4 evőkanál Baileys (elhagyható)
transzferfólia


A marcipánt porcukrozott felületen, porcukrozott nyújtófával kb 14x14 cm-re kinyújtjuk. /update: PralinéZsuzsi barátosném tanácsát megfogadva, ezentúl két sütőpapír között fogom kinyújtani :) igaz-igaz, köszi :)/
Tehát nekem ilyen méretű a krémes keretem. A lidlben, aldiban kapható marcipánok egész könnyen nyújthatók és formázhatók. A krémes keretbe belehelyezem és az ujjammal beleigazítom. Alulra sütőpapírt helyezek. /Akinek nincs ilyen keret, használjon négyszögletű edényt/

Előkészítjük a transzferfóliát. Persze enélkül is el lehet készíteni, de így mutatósabb. Ezt a macis transzferfóliát az Ázsia Bt-ben szereztem (550,-/ív). Feldaraboljuk kb. 4x4 cm-es kockákra és félretesszük.

Elkészítjük a ganache krémet. A tejszínt éppencsak felforraljuk, beletördeljük az 5-5 dkg csokoládét és folyamatosan kevergetjük. (néha gőz fölött készítem, akkor lassabb ideig tart). Hozzáadjuk az alkoholt és végül a vajat. Jól elkeverjük majd ráöntjük a marcipánra. Dermedésig hűtőbe tesszük. 

Utána a krémes keretet körbevágjuk és egy éles késsel kb. 3,5x3,5 cm-s kockákat vágunk. Visszatesszük a hűtőbe, amíg felolvasztjuk a csokoládét.
A csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. /Röviden ennél az esetnél én a beoltós módszert használom - 10 dkg csokoládét gőz fölött felolvasztok, leveszem a tűzről és hozzáadom a maradék 5 dkg csokoládét - folyamatos keverés mellett amikor ez az 5 dkg csokoládé is felolvadt akkor lehet mártogatni a kockákat.

Mártóvilla segítségével egyesével megmártogatjuk a kockákat és rátesszük a zsírpapírra. Fogjuk a transzferfóliát és a dombornyomott felével ráhelyezzük óvatosan a még olvadt csokoládé kocka tetejére. Egy ecset segítségével óvatosan rásimítjuk (a kocka felületén végig, hogy rásimuljon a fólia). Nem mozgatjuk...ha ferdén raktuk, úgy marad. ;) 
Tegyüt hőtőbe. Miután megdermedt a csokoládé a fóliát húzzuk le és kész is van. 

 

14 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

már annyira használnám, de kb. péntek előtt csak lopott óráim vannak... és hát szombaton buli, úgyh oda is készülni kell... :(

Unknown írta...

Nagyon finom lehetett, édesek rajtuk ezek a macik. Nagyon tetszenek :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon tutik :))) Egy tipp: a marcipánt én két darab sütőpapír között nyújtom ki, így nem kell plusz porcukor + nincs annyi mosogatnivaló :)

Kreatív konyha írta...

Nagyon jól néznek ki! Milyen jó lenne ez az óvodai adventi vásárra! Kár (vagy szerencse ????), hogy felénk ilyen transzfer fóliát nem lehet kapni :))

Emoke írta...

Kinga: még van időd! remélem megkaptad épségben!:)

Vikvi: majd figyeld az oldalunkat, lehet nyerni majd ilyen fóliát :)

Einacea: kösziii!! Már frissítettem is a bejegyzést. :)

Kreatív konyha: :)) Nem tudom szerencs-e vagy sem, de ha szeretnéd küldök. Vmelyik nap úgyis megyek beszerezni. :)

Kreatív konyha írta...

Köszönöm, nagyon kedves vagy :)) Most nézegetem a weboldalukat (gondolom ez a Vámház krt. 5-i bolt), szerintem barátnőmet megkérem, hogy vegyen nekem néhány dolgot, ő Pesten lakik :))

Emoke írta...

Igen az az! :) Jó sok dolog van ott. :))) /2 db macisat azért hagyjatok meg nekem ;)/ :D

Timi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Timi írta...

Nagyon cukik! Tetszik ez a transzfer fólia dolog, milyen árban van kb.? Nekünk is jó ötlet lenne a karácsonyi vásárra, az oviban:)Köszike

Turák Kinga írta...

a weboldal elérhetőséget meg tudnátok adni? akkor szörfölök rajt, aztán majd befuttatok vkit :)

Blogkonyha írta...

Nagyon cuki! Az a transzfer fólia engem is izgat! Hol van az a bolt?

Emoke írta...

Timi: láttam írtál priviben, máris válaszolok.

Kinga: http://azsiabt.kernel.hu/ - nem szeretem a honlapjukat. :(

Illéskrisz: :) Bp. Vámház krt. 5. - érdemes benézni ebbe a boltba. :)

Éva írta...

Nagyon szép lett! Már nagyon profi módon készíted ezeket a csokikat. Nagyon aranyosak azok a kis macik!

Roza írta...

Csodásak!:) Csak finom lehet!:) És ajándéknak egyáltalán nem utolsó, sőt!:) Már az ötlet is nagyon jó!:)