2012. október 9., kedd

Céklás brownie

Ez a brownie nem jött volna létre, ha nincs a céklamániás Mandulasarok Noémi, aki szerintem jócskán megőrjített sokunkat a szebbnél szebb cékláival, és ha nincs a kezemben a GoodFood magazin szeptemberi száma. Eddig szinte csak ecetes céklát ettem, azt imádom. No meg a konyhánkban már készült egy céklás-kecskesajtos rizottó is, az is ízlett..most meg ez...váááá... Magamra szabtam a receptet. Bár a család ette a nagyját, így végülis mindegy. :) Barna cukrot hagytam, de sima liszt helyett mandulalisztet (azaz finomra darált mandulát) használtam.  


Hozzávalók:

50 dkg nyers céklagumó
10 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé (min. 65 %)
1 tk vaníliakivonat
25 dkg barna cukor
3 tojás
10 dkg mandulaliszt  (=finomra darált mandula)
(eredeti recept finomlisztet ír)
1,5 ek kakaópor



A céklát alaposan megmossuk és kb 1 óra alatt főzzük puhára. (cékla nagyságától függ, ezek kicsik voltak). Pucoljuk meg, így kb. 40 dkg-t kapunk és pürésítsük. Konyhai robotgéppel  keverjük simára a vajjal, az apróra tördelt csokoládéval és a vaníliakivonattal.
Egy nagyobb tálban kézi habverővel keverjük össze a cukrot és a tojást kb. 2 percig, míg habos állagú nem lesz. Adjuk hozzá a céklás keveréket és szitáljuk bele a mandulalisztet és a kakaóport is. Keverjük simára.
Öntsük a tésztát egy zsírpapírral kibélelt (kb. 30*20cm) tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben süssük, kb 20-25 percig. Vigyázzunk, ne süssük túl. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel négyzetekre.

3 megjegyzés:

Bokor Boglárka írta...

Én is elkészítettem a hétvégén, de olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt időm fotózni. Nálunk őrölt mandulával készült és kisebb adagban, de nagyon finom volt, bár az én ízlésemnek kicsit tömény . Nagyon szép a fotó!

Emoke írta...

:) Köszönöm! A fotót én is csak összecsaptam. ;)
A mandulaliszt nálam darált mandula. :) /csak most épp nem írtam oda :D/

Beastie írta...

Mandula liszt nélkül már tök régóta családi kedvenc a vörös brownie - ez itt meg szépséges