2011. december 31., szombat

Szerencsemalacok

Több helyen láttam már ezeket a malackákat, idő hiányában Tücsökbogárnál látott egyszerűbb, levelestésztás változatot készítettem el. :) Nővérem is, nagyon köszöni ő is.
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire nehéz lesz beszerezni december 31-én leveles tésztát. :)))




Valamint készült nálunk bonbon lóherés formában, melynek majd hozom a receptjét...narancsos-mákos, az ide tél kedvence nálunk. 

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

2011. december 29., csütörtök

Házilag készített Ferrero Rocher

Egy-két ajándék....Bence kapott tőlem egy 5 kg-s nutellát, én kaptam tesóméktől hatalmas szemű európai mogyorókat (hazelnut - továbbiakban mogyoró), valamint a Jézuska hozott az Ázsia Centerből Hanutát (nápolyi), mert azt én szeretem, de nagyon. Összegyúrtuk ami van és készült belőle Ferrero Rocher - ami nálam 10/10, már ami az összhatást illeti. Hasonlóságra meg sztm tök ua...kivéve, hogy nem ostyagömbben készült...az meg végülis már csak részletkérdés. ;) Több külföldi oldalról vegyítettem a receptet "sajáttá". 

Bence ajándéka pedig a http://bonbonoda.hu/ weboldal! (köszi-köszi-köszi) Mert szerinte is és a családom szerint is el kell különíteni a két oldalt (BalhÉtterem-Bonbonoda).  Amíg az oldal készül, addig itt posztolok. Addig is a Bonbonoda Facebook oldalán várok mindenkit sok szeretettel! :)


Hozzávalók (kb. 30 db)
10 dkg Hanuta (helyettesíthető más mogyorókrémmel töltött nápolyival)  
12 dkg pörkölt durvára darált mogyoró (töltelékbe, ízlés szerint)
5 dkg pörkölt durvára darált mogyoró (hempergetéshez, golyó méretétől függően) 
kb. 30 kisebb szem pörkölt mogyoró (egész szemű) a golyók közepébe (lidl-ből)
20 dkg szobahőmérsékletű nutella
15 dkg temperált tejcsokoládé a bevonáshoz

Előmelegített sütőben a mogyorókat kb. 8-10 perc alatt megpirítjuk. Majd egy konyharuha segítségével a héját ledörzsöljük. Félreteszünk kb. 30 kisebb szemet (érdemes többet is, mivel a gombócok száma attól függ, mekkora golyókat gyúrunk - ezt a kisebb szemű mogyorót a lidl-ből vettem.) 

Íme a hatalmas mogyorók!

A késes aprítóba beletesszük a pirított mogyoró többi részét. Átdaráljuk annyira, hogy szemcsés maradjon. Kb. 12 dkg-t beleöntünk egy tálba (ez lesz a töltelék) a hempergetéshez pedig félretesszük a maradékot. A nápolyit szintén átdaráljuk és hozzáöntjük a töltelékhez. 

A töltelékhez adjuk a szobahőmérsékletű nutellát, kézzel jól átgyúrjuk és ha kevésnek ítéljük a mogyorót vagy a nápolyit még módosíthatunk rajta ízlésünk szerint.  Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.


Mikor megdermedt diónyi nagyságú golyókat formázunk, melyek közepébe 1 szem pörkölt mogyorót teszünk. Ha nagyon felmelegedne a massza, tegyük vissza a hűtőbe.

Egyesével meghempergetjük a golyókat a félretett mogyoróban.

Az így elkészült golyókat 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjenek. Bár már így is fogyasztható. ;)
A tejcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és egy mártóvilla segítségével megmártogatjuk a gombócokat. (nekem alapból temperált csokoládém van, így nem tettem hozzá olajat) Egy rácsra téve hagyjuk lecsöpögni majd tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen a csokoládé.

Miután megdermedt a csokoládé, csomagolható vagy fogyasztható. :)





További képek a Facebookon. :)

És árügyileg: 
10 dkg hanuta - 220,- (ázsia center - 250g 550,-Ft)
17 dkg mogyoró - 460,- /12 dkg óriási darabok nénitől piacról 360,-Ft - 5 dkg lild-ből 100,-Ft (akciósan)/
20 dkg nutella - 236,- (ázsia center - 5 kg 5900,-Ft - füles bödön :D)
15 dkg tejcsokoládé 150,- (belga tejcsokoládé pasztilla-bonbonokhoz használom)

Összesen: 1066,-Ft (lehet olcsóbban is kihozni kevésbé minőségi alapanyagokkal, de azt nem garantálom, hogy lesz ilyen finom)
A bolti 16 db-os kb. 1200,-Ft.

Család és pár ember tesztelte, bevált, sőt azt mondták jobb.
A nápolyi pár napot követően is ropogós maradt. :)

2011. december 28., szerda

Bejgli 2011.

Anyukám szintén készített 6 hatalamas rúddal...az én 4 kis rúd bejglim mellé...ezért jelenleg mazsolás bejgli diétán vagyunk, én nagyon élvezem. :))

Minden évben más a recept, ezért a tavalyi bejglim után kipróbáltam az ideit  /forrás: Laptopkonyha.hu - videós elkészítés!!!/ Farkas Vilmos készítette, megtekinthető itt is a blogjában. :) És íme az eredmény. Lehet most maradok ennél...eléggé bejött, főleg a töltelék készítésének módszere. Érdemes megnézni a videót! :)


Kivonultam laptoppal a konyhába (ha már laptopkonyha...) és hajrá...éjszakai üzemmódba kapcsoltam, de még időben elkészültem vele. :)

HOZZÁVALÓK: (4 kisebb rúdhoz)

Tésztához:
1 dl tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
52 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg mangalica sertészsír
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja

Töltelékhez:

120 ml víz
12.5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet őrölt fahéj
1 maroknyi mazsola
21 dkg darált dió vagy mák
3 dkg édesmorzsa (babapiskóta)
Elkészítés:
"A tészta elkészítése:
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük (az élesztőt nem szükséges felfuttatnunk).

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel.
Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.



Közben elkészítjük a tölteléket. Keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.

Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével.



Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, villával szurkáljuk meg, és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható, de frissen az igazi."


További Kellemes Ünnepet Mindenkinek, mert ez elmaradt a nagy hajtásban. :)  

2011. december 19., hétfő

Low carb marcipán házilag

Hogy mi PralinéZsuzsival mit össze szenvedtünk ezen a low carb marcipán témán? :))) 

Strawberry már több, mint 1 hónapja megmutatta, hogy igenis lehet csinálni xilitből is "hamis" marcipánt. Hogy én ezt eddig miért nem mertem elkészíteni, azt nem tudom, de hiba volt....?! :)) A receptért klikk IDE.

UPDATE kép:
 Éééés most már tökéletes!!

Bonbontölteléknek is tökéletes lesz, és mivel jól formázható szaloncukrot is fogok készíteni belőle, mert Bencééknél sok a cukorbeteg. (diétás ritterrel bevonva)

HOZZÁVALÓK:

3 evőkanál víz
60 g xukor
1 tk mandula aroma
200 g mandulaliszt /vagyis: finomra darált mandula

A vízből,  xilitből szirupot főzünk. Épp csak felforraljuk. (folyamatosan kavargattam, a xilit szépen felolvadt és rá 1 percre már kezdett forrni.) Hozzáadjuk az aromát, ráönjük a mandulára, kézzel jól átgyúrjuk. Sűtőpapír között hengert formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. 
Most másnap is formázható, puha maradt...

ez egy korábbi kép, amikor nincs jól átdarálva a mandula, de ugyanúgy használható


Természetesen a bonbonos szekcióhoz kerül, ezért a "Bonbonoda" felirat. 
Az új bonbonos - egyelőre csak - facebook oldalunkat pedig megtalálhatjátok ITT. :)

2011. december 14., szerda

Legényfogó (lekváros linzer)

A legfinomabb linzerkarika, amit eddig valaha is ettem az életben. :) Zsírral készül, nagymamám receptje! :) /Anyukám időközben annyit módosított, ha nem elég nagy a tojás, akkor mehet bele pici tejföl, de az alapreceptben nincs. Helyesírási hibákért elnézést kérek./ Másnapra megpuhul és eteti magát.

Ott van: Édesanyukáé/finom!
(mindjárt sírok, hiányzik ám a nagymama)

Visszatérve: legényfogó. Ezzel megfogtam volna Bencét, ugyanis ő még ilyen finomat sose evett. Iszonyat jól tud ez esni. És ő aztán tényleg megmondja, ha valami rossz.. (pl neki a low carb verzió nem ízlett - a mastermix miatt :/) Tesóm gyerekei pedig a fél adagot simán betermelik... :)


Hozzávalók
(kb 1 kg-nyi lesz belőle, ha belekvározzuk,
ezért én, ha nem a nagycsaládnak készítek, akkor a lenti mennyiséget felezni szoktam!)

50 dkg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg zsír
25 dkg porcukor
/elég bele 20 dkg is/
2 nagyobb tojás
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
(az alapreceptben nincs tejföl, de ha kisebb a tojás, tegyünk hozzá tejfölt, attól összeáll a tészta)
(2-3 ek. kakaó - ha kakaósat is szeretnénk készíteni)

A lisztet, sütőport, zsírt, porcukrot, tojást, vaníliás cukrot (tejfölt) jól összegyúrjuk.


Ha szeretnénk kakaósat készíteni, vegyük ketté a tésztát és az egyik felébe gyúrjunk 2-3 evőkanál kakaóport. Csomagoljuk folpackba és tegyük be a hűtőbe fél órára.

(fél adag lemérve)

Lisztezett felületen - több részletben - fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, zsírozott (vagy zsírpapírozott) tepsiben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. (épp csak színe legyen a fehér tészta aljának) 


Tipp: ha kakaósat is készítünk, a tepsibe tegyünk mindkét színből, mert a kakaósan nem látjuk, mikor készül el

Még melegen meghintjük porcukorral (elhagyható) és tetszőleges lekvárral a formákat összeragasztjuk. (lehet variálni, sötétet-világosat..stb)



LOW CARB VERZIÓ (kb. 30 db)



Hozzávalók

15 dkg liszt
10 dkg master mix liszt
fél cs. sütőpor
10 dkg zsír
8 dkg őrölt xilit
1 tojás
1 van cukor
2-3 evőkanál tejföl

A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk. A tejfölt utólag tegyük hozzá, kanalanként.
 (A master mix több folyadékot vesz fel, ezért szükséges a tejföl.)
Ha szeretnénk kakaósat, akkor vegyük ketté a tésztát és az egyik felébe tegyünk  1-2 ek kakaóport.
Tegyük folpackba és a hűtőben pihentessük fél órát.
Lisztezett felületen - több részletben - fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, zsírozott (vagy zsírpapírozott) tepsiben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
(épp csak színe legyen a fehér tészta aljának)
Low carb lekvárral összragasztjuk.

2011. december 11., vasárnap

Adventi játék - sorsolás és a nyertesek

Elérkezett ez a nap is! :) Nagyon szépen köszönjük, hogy ennyien játszottatok!! :)) Pontosan 179-en. A kedves szavakat külön köszönjük. Igazán jól esett olvasni őket. :)

A vicces videós sorsolás most elmaradt, épp annyi szusz volt a gépemben, hogy a fotók elkészüljenek. Bencét bekötöztem...először annyira, hogy levegőt se kapott... :D


 sok cetli + Bence kavarása

SZERENCSÉS NYERTESEK

69. Veres Renáta - Sziasztok! Nagyon tetszik ez az oldal és még szuperebbek a nyeremények! Veres Renáta voltam :)

150. Viki - Ilyen tuti ajándékokért igazán megéri játszani! :)

156. Éva - Isteni lehet :P :))) Éva

Gratulálunk!! Kérlek, vegyétek fel velem a kapcsolatot a szaboemokee@gmail.com e-mail címen. 


ÚJDONSÁG: készült egy új facebook oldalunk, BONBONODA névvel. Ha van kedvetek csatlakozzatok. :) 

Kellemes ünnepi készülődést kívánunk!! :)