Anyukám szintén készített 6 hatalamas rúddal...az én 4 kis rúd bejglim mellé...ezért jelenleg mazsolás bejgli diétán vagyunk, én nagyon élvezem. :))
Minden évben más a recept, ezért a tavalyi bejglim után kipróbáltam az ideit /forrás: Laptopkonyha.hu - videós elkészítés!!!/ Farkas Vilmos készítette, megtekinthető itt is a blogjában. :) És íme az eredmény. Lehet most maradok ennél...eléggé bejött, főleg a töltelék készítésének módszere. Érdemes megnézni a videót! :)
Kivonultam laptoppal a konyhába (ha már laptopkonyha...) és hajrá...éjszakai üzemmódba kapcsoltam, de még időben elkészültem vele. :)
HOZZÁVALÓK: (4 kisebb rúdhoz)
Tésztához:
1 dl tej
2 db tojás sárgája
10 g élesztő
52 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg mangalica sertészsír
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
Töltelékhez:
120 ml víz
12.5 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
1 db vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet őrölt fahéj
1 maroknyi mazsola
21 dkg darált dió vagy mák
3 dkg édesmorzsa (babapiskóta)
Elkészítés:
"A tészta elkészítése:
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük (az élesztőt nem szükséges felfuttatnunk).
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel.
Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.
Közben elkészítjük a tölteléket. Keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.
Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével.
Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, villával szurkáljuk meg, és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható, de frissen az igazi."
Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük (az élesztőt nem szükséges felfuttatnunk).
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel.
Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt, osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.
Közben elkészítjük a tölteléket. Keverjük össze az édesmorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 240 g-os darabokat.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.
Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével.
Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, villával szurkáljuk meg, és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható, de frissen az igazi."
További Kellemes Ünnepet Mindenkinek, mert ez elmaradt a nagy hajtásban. :)
3 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek a bejglik! Jövőre én is élesztőset fogok csinálni mert eddig csak zsíros tésztából készítettem és annyira megrepedt. Nagyon finom az íze!
Én is ezt sütöttem idén, csak a mazsolást hagytam ki, mert azt családilag nem szeretjük. Nagyon jó lett, én ezután csak ezt fogom sütni:)
Éva: köszi :) én jövőre is lehet ennél maradok (de még Limaráét szeretném kipróbálni) :)
jutkaditka: dejó! :) Tényleg jó kis recept. Nekem a töltelék kinyújtásának módszere tetszett a legjobban! :)
Megjegyzés küldése