2012. augusztus 20., hétfő

Chocolate chip cookies (2.)

Chocolate chip cookies függők vagyunk, ezért nem sűrűn készítjük. :)))) Tojásmentes. Egy másik változat itt található.

Hozzávalók (kb. 40 db):

17 dkg liszt
3 dkg keserű kakaópor
 fél tk szódabikarbóna
10 dkg barna cukor
15 dkg puha vaj
fél tk vanília kivonat
csipet só
15 dkg apró csokoládé pasztilla (65 %)
(vagy nagyon apróra tördelt süthető étcsokoládé)


1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat - lisztet, kakaóport, szódabikarbónát - egy tálban és félretesszük.
2. A keverőtálba tesszük a puha, szobahőmérsékletű vajat, cukrot, vanília kivonatot és a sót és kb. 2 perc alatt jó habosra kikeverjük. 
3. Apránként a cukros masszához adagoljuk a lisztes keveréket és végül a csokoládé pasztillákat, vagy az apróra tördelt csokoládét. 

Kétféle elkészítési mód:

- Két sütőpapír között formázzunk a masszából egy hosszabb hengert (kb. 3-4 cm átmérő) és úgy tegyük be a hűtőbe dermedni kb 1-2 órára. Ha megdermedt kb 1,5 cm vastagságú karikákat vágjunk le egy éles kés segítségével és ha szükséges kézzel formázzuk kör alakúra. (nagyobb csokipasztillák használatánál szükséges az utóformázás, mert a kés elég nehezen vágja át és így picit szétesik a tészta)
Helyezzük sütőpapírra helyet hagyva egymás között. 

- Formázzunk egy nagyobb gombócot a tésztából és tegyük hűtőbe 1-2 órára dermedni. Mikor megdermed, kb diónyi nagyságú gombócokat tegyünk a sütőpapírra helyet hagyva egymás között és kézzel picit nyomkodjuk le. Ez lassabb módszer szerintem. :) 

4. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig süssük. Mikor elkészült pár percet várjunk, majd egy lapáttal nyúljunk a kekszek alá, tegyük át rácsra és hagyjuk hűlni.


Dizájnmenza dobozos játékára ezzel neveznék, melynek aktuális témája, hogy akár otthon is elő lehet állítani a népszerű bolti vagy gyorséttermi készételeket, desszerteket adalékanyagoktól mentesen. 

Nálunk népszerű és elkészült már. 

1 megjegyzés:

Erika írta...

Én is imádom. Cuki a cookie monster:)