2012. február 8., szerda

Mogyoróvaj házilag

5 perc alatt!!!
Se cukor, se olaj, csak a mogyoró!!

Korábban már készült egy házi mogyoróvaj posztunk, de most újrafotóztuk, megérte. Bence érdeme!! Ő jött rá, hogy így kell készíteni. Ez a tuti mogyoróvaj, szájpadlásra tapadós...tök jó. :) És nagyon olcsó!!!

A recept megjelent a:

- nosalty szakács oldalamon, ahol már többen el is készítették, és ízlett is nekik;

- Kifőztük 2012 februári számában, melyet ingyen letölthettek.
Jajjjjjj és mogyoróvajfüggőknek ez a legjobb bonbontöltelék!! Főleg tejcsokihoz passzol!!! :))




250 g sós, pörkölt földimogyoró egy késes aprító
és türelem kell hozzá!


Fázisfotók :)


Készíthetünk enyhén darabos verziót is, ebben az esetben külön daráljunk le tetszés szerinti mennyiségű mogyorót és keverjük a már kész mogyoróvajhoz.

Tipp: túlmelegedés ellen pihentessük a gépet
Zárható üvegben, hűtőben tárolva 1-1,5 hónapig tárolható. :)


Mogyoróvajra fel!

18 megjegyzés:

Unknown írta...

Az a helyzet, hogy az állam kotrom felfelé a padlóról! Csodálattal tekintek rátok és jelentem beszereztem nagy nehézségek árán a Kifőztük nyomtatott példányát. Nehéz volt, annak ellenére, hogy van üzletünk és hírlapot is árusítunk...apám nem tudta mire fel fogyott el olyan gyorsan a Népszabadság...mondtam, hogy gasztro melléklete lett és nekem is csak az kellene, erre közölte, hogy na, akkor valószínű azért nincs már! :) De aztán ráuszítottam a családot az újságárusokra és sikerült! :) Gratulálok mindenhez! A csodás képekhez, a recepthez (amit már kipróbáltam és tényleg fantasztikus!), a Kifőztükhöz, a NoSaltyhoz, egyáltalán ahhoz, hogy vagytok! :)

Emoke írta...

Suncika!!! :))) Én mennyi mindenhez gratulálhatnék Neked!!! Azért persze nagyon köszönjük!!!
Nos, én nem rohantam az újságoshoz, nem is vettem, nem is vagyunk benne. ;)

Beastie írta...

Nagyon jó

Emoke írta...

köszi Beastie!!:) bringásoknak kötelező :))

M@rti írta...

Köszi az ötletet! Túl sok helyen nem lehet kapni. Igaz, először kifordult a számból, amikor megkóstoltam (az igazit), de nagyon rá lehet szokni.

Itt Komáromban is elkapkodták az újságot, igaz estefele jutott eszembe, hogy nem vettem meg (pedig naptárban nagy piros betűkkel beleírtam; jahhh, ha nem néz bele az ember...)

Emoke írta...

M@rti: és ha kapni is lehet, akkor drága. :)
újság: én sajnos nem tudom miről maradtál le :(

Unknown írta...

Még sosem ettem mogyoróvajat, kicsit félek tőle. De rendszeresen van itthon mogyoró, legyőzöm a félelmem és kipróbálom :)

Névtelen írta...

A "rendes" mogyoróvaj is sós, vagy ti így szeretitek? Köszi a választ! Egy laikus

Bence írta...

névtelen: Ez a rendes mogyoróvaj:) És mellesleg mi így szeretjük. Sőt, ugye van az amerikaiak fő kedvence a peanat butter jelly szendvics, hát azt is imádjuk. :)

Emoke írta...

Vikvi: számolj be róla! :) Elsőre nekem nem ízlett, de ahogy lenyeltem, máris nyúltam a kanál után. (próbáld majd ki egy szendvicsen - pl. eperlekvár és rá mogyivaj) :)

Dina írta...

Emberkék, jelentem elkészült az első adag, egyszer pihentettem a gépemet, aztán szép fényes massza lett belőle,ő ami sajnálattal kell írnom, de nem ízlik. :(( Az egész család fintorgással fogadta, bár az intenzív mogyoróíz felülmúlhatatlan, de az a só... Úgy látszik a nutellára kondícionált nyelvünknek ez sok(k). Tipp, vagy ötlet süteményhez, hogy ne kelljen őrizgetnem, majd kidobnom? Sajnálnám nagyon. (kenyérrel sem jött be, olyan szájpadlásos-száraz hatású volt, nem bejövős.) Bocsánatot kérek, ha negatívkodok, de nem szerethet mindent mindenki, viszont bízom az ítéletetekben, hogy egy gejl ízlésű csapat hogyan tudná felhasználni! ;):D

Emoke írta...

Dina: igen, a mogyoróvaj ilyen, valakinek ízlik, valakinek nem. :) Nutellával összehasonlítani fáááájdalom. :D
Csinálj pl. mogyoróvajas kekszet! :) hm?

Bence írta...

Dina: Először kb senkinek se ízlik, a legtöbb (magyar)ember meglepődik, mert az édes mogyorókrémhez szokott. Aztán a fintorgó na jó kíváncsiságból megkóstol mégegyet, aztán egyszercsak titokban rájár és felfalja az egész üveggel. Kb ez szokott lenni a mogyoróvaj rendes bevezetési rítusa:) ÉN mogyoróvajas-lekváros kenyér formájában is,(ezzel óvatosan kell bánni, mert addiktív!) de sós szendvicsekbe (pl szalámi+uborka+majonéz+sajt) is szeretem használni. Krémlevesekbe, pizzára, húsételekhez is jó. És édességekbe - pl a mogyoróvajas -mascarpone krém az valami extrém finom.
ui.: Emőke mondta itt az előbb hogy már azért kekszben kipróbáltad és így már mégis ízlik:) - ennek örömére én mindjárt eszek is egy párizsis-mogyivajas kenyeret:)

Unknown írta...

Elkészítettem :) Már az illata nagyon jó volt, és az első falat után szerelem. Már készült belőle pite is :)))))))

Emoke írta...

Vikvi: nagyon örülök :)))

orsi írta...

hűűű, ez nagyon jól néz ki, mindenképp ki kell próbálnom. bele se merek gondolni mekkora lehet a kalória tartalma...de majd aktívan tekerek :) Hétvégén is túrázunk egyet, lassan körbejárjuk az egész országot :)Mikor utoljára voltunk, letöltöttem a telcsimre a MOL bringaPONT mobilapplikációt, és tök sok hasznát vettük. Fel vannak tüntetve a vendéglátóhelyek, látványosságok, kerékpártúra-útvonalak, nagy segítség volt http://minu.me/-bringapont

Mimi írta...

Hmmmm, ez isteni! Imádjuk a mogyoróvajat, hihetetlen, hogy házilag (jóval barátibb áron) ilyen egyszerűen elkészíthető. Valóban szokatlan lehet az íze elsőre, de alattomosan bemászik az ízlelőbimbókba, s az ember nem is olyan sokára azt veszi észre: hogyhogy megint nincs itthon??
Mi nagyon szeretjük palacsintában is (én teljes kiőrlésű tönkölyliszt - tönköly fehérliszt keverékéből sütöm) kókusszal és lekvárral (főleg eperdzsemmel) megbolondítva.

Emoke írta...

Orsi: ne is gondolj bele, csak fogyaszd :))) Mi is nagy bringások vagyunk, szóval hajrá! (a telefonunk nem "okos", de köszi az infót) :)

Mimi: :D igen, mi is így vagyunk vele? Én majd fagyit tervezek készíteni, azt még nem kóstoltam. :)