2011. február 16., szerda

Rózsafánk

A recept az első szakácskönyvemből származik, amit szerintem örököltem a nővéreimtől. Annyit használtam, hogy lapokban áll. ;)

Címe: Gyerekek főzőkanállal. :))))

Hozzávalók (kb 16 darabhoz): 35 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 15 dkg porcukor, 3 kanál tejföl, 1 csipet só - ez az eredeti recept. Ehhez én még tettem pici rumot és piros ételfestéket + 1 tojásfehérje az összeragasztáshoz, kisütéshez olaj

A hozzávalókat keverőgép segítségével összedolgozzuk. Kb. 5 perc alatt gombóccá formálódik, kivesszük és lisztezett deszkán (ja ez nekem nincs), munkalapon átgyúrjuk, majd vékonyra (késhegynyire) nyújtjuk.

Ha van 3 különböző méretű virág-kiszúrónk, akkor azt használjuk, ha nincs, akkor 3 különböző poharat.
Én a felét így csináltam, a felét úgy. 
Az alja egy nagyobb pohár segítségével készült. Lisztezett késsel bevagdossuk kb 5-6 helyen, ügyelve arra, hogy ne vágjuk be túl mélyen, majd megkenjük tojásfehérjével a közepét. 
A középső virágformát (ha még mindig poharat használunk, előtte vagdossuk be) és úgy helyezzük rá az alsó részre, hogy a bevagdosott rész ne ugyanoda essen - fordítsunk rajta.
Ismét tojásfehérje, majd a legkisebb virág a tetejére. 
Vagy az ujjunkkal, vagy egy lisztezett fakanál segítségével lyukat nyomunk a közepébe, ügyelve arra, hogy ne szúrjuk át a tésztát. 
sütés előtt (ez féladag, 8 db)
Bő és forró!!! olajban kisütjük úgy, hogy fejjel lefelé tesszük bele a fánkokat, majd pár perc múlva megfordítjuk. Hamar sül, figyelni kell!

Lecsöpögtetjük és lekvárt teszünk a közepébe.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Szépek lettek

Ditta tortái írta...

Nem is láttam még ilyet:-)gyönyörűek!:-)

Emoke írta...

Köszönöm! :) Hát az ételfestéket ugyan nem szeretem, de ezt már régóta ki szerettem volna próbálni ebben a verzióban. :) (Ha már rózsa, legyen vörös :D) - E.

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett, ilyet még nem is láttam, mármint pirosban:-))
Emőke!
Jövő héten csütörtökön az Aldiban lesz akciós csokiforma, dinósat is láttam:-))

Emoke írta...

Gesztenyeeee!!! Teljes extázisba kerültem!! KÖSZI, hogy szóltál!!!! és milyen olcsó!! DEJÓÓ!!! :D:D