2011. január 3., hétfő

Dióvirág kalács

Még egy-két karácsonyra készített ételem felkerül ide, mert karácsony lesz jövőre is. :) Láttam én ezt a fajta kalácsot már sok-sok helyen, el is készítettem. Biankától és innen vettem végül az ötletet. Az egyik grammban és ml-ben a másik dekában és dl-ben írja a tészta alapreceptjét. :) Természetesen ajándékba készítettem ezt is. Engem az aranygaluskára emlékeztetett.  Puha kalács.


Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt; 4 dkg élesztő (na én simán beletettem az 5 dkg-s élesztőt..mit csináljak 1 dkg-val?!); 3,5 dl langyos tej; 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só; 2 evőkanál étolaj

Töltelék: 15 dkg darált dió (ez kb 8 púpozott evőkanálnak felel meg), 15 dkg porcukor (Biankához hasonlóan én is csak 10 dkg-t tettem bele, 2 vaniliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg vaj és rum (esetleg mazsola aki szereti)

Kenéshez: 1 db tojássárgája

Az élesztőt kb 1 dl tejben 1 mokkacukorral felfuttatjuk. Közben beletesszük a többi hozzávalót a keverő tálba és a robotgép dagasztófejének segítségével jól kidolgozzuk a tésztát. Persze hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Nem kell keleszteni a tésztát. 
Kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjünk jó alaposan az olvasztott vajjal, amibe beleöntöttem 1 teáskanál rumot, majd rászórjuk a diós-porcukros keveréket és ráöntjük a maradék vajat. Sztm elbírt volna még több vajat is a tészta.


Majd feltekerjük a tésztát, koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.


A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük jó alaposan tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Alufóliát érdemes rátenni, mert különben gyorsan megégne.


sütés:

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép lett. Imádom

Edi írta...

Csodás a recept, hétvégén valószínűleg ki is próbálom.

Emoke írta...

Edi: köszönöm! remélem ízleni fog :)